Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 12.9.2021 Lastensuojelu pitää laittaa kuntoon: Kuinka ihmeessä tällaiseen tilanteeseen on voitu ajautua?

Varkauden kaupungin perhepalvelujen ja erityisesti lastensuojelun ongelmat ovat isot. Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä kuvaa, että lastensuojelun prosesseissa on ollut vakavia puutteita (WL 11.9.). Sosiaalijohtaja Merilän mukaan perheiden palvelutarpeen arvioinneissa on puutteita ja joissain tapauksissa arviointi ja asiakassuunnitelma on jäänyt jopa tekemättä.

Kuinka ihmeessä tällaiseen tilanteeseen on voitu ajautua? Tätä pitää kysyä kaikkien, jotka tekevät töitä lapsiperheiden kanssa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asioita olisi pitänyt ehdottomasti nostaa esiin keskusteluun ja ratkaistavaksi. Merilä nostaa syyksi muun muassa henkilöstöresurssien alimitoituksen sekä perhepalvelujen sosiaalityöntekijöiden suuren vaihtuvuuden, joka johtuu ainakin osittain yksikön toimintakulttuurista.

Viime vuosina julkisuuteen on noussut tasaisin väliajoin tapauksia, joissa lasten ja nuorten vanhemmat ovat kysyneet, mikseivät palvelut pelaa niin kuin niiden pitäisi heidän mielestään pelata. Nyt vaikuttaa siltä, että nämä tapaukset ovat vain jäävuoden huippu. Myös poliittinen valvonta on pettänyt. On vaikeaa kuvitella, etteivät poliittiset päättäjät ole saaneet sosiaalipalvelujen työntekijöiltä tai asiakkailta viestejä siitä, etteivät asiat ole niin kuin niiden pitäisi olla.

Syyllisten kaivelu ei toki tätäkään asiaa eteenpäin vie. Asioita pitää laittaa määrätietoisesti kuntoon. Varkauden kaupunginhallituksen helmikuussa asettaman työryhmän työ ei olekaan jäänyt matkan varrelle (WL pääkirjoitus 9.9.) vaan työ ei ole päässyt alkuun perhepalvelujen ongelmallisen tilanteen vuoksi. Voi kyllä yhä kysyä, miksi työryhmä ei ole raportoinut ongelmien syvyydestä, kun ne ovat tulleet selville kevään aikana.