Pääkirjoitus 1.9.2021 | Andritz Warkaus Worksin halli tarvitsee sisälleen ammattitaitoista työvoimaa

Andritz Warkaus Worksin uuden tuotantohallin peruskivi muurattiin maanantaina. Muuraus oli juhlallinen seremonia, työmaalla Hasinmäen teollisuusalueella pystyssä on jo hallin runko.

Vaikka hallihanke on kunnallisessa päätöksenteossa puhuttanut paljon, maanantaina paikalla oli vain tyytyväistä väkeä. Paja 22-hanke on Keski-Savon Teollisuuskylän historian suurin rakennushanke. Se on myös vuosituhannen merkittävimpiä teollisuusinvestointeja Varkauteen.

Ei ole millään tavalla itsestään selvää, että halli nousee juuri Varkauteen. Andritz on monikansallinen yhtiö, jolla on toimipaikkoja paljon muuallakin kuin Varkaudessa. Siitä huolimatta yhtiön suurin konepajapuolen investointi tehdään juuri tänne. Tämä on hyvä muistaa silloin, kun kyseenalaistetaan kaupungin osuus hallihankkeen lainan myöntäjänä. Suurhankkeen odotetaan osaltaan takaavan yrityksen pysymisen Varkaudessa.

Pelkkä halli ei kuitenkaan riitä. Sen sisälle tarvitaan osaavaa työvoimaa. Tästä kannettiin huolta myös maanantain muuraustilaisuudessa. Apulaiskaupunginjohtaja Joonas Hänninen totesi, että kaupungin koulutusmahdollisuudet ovat yritysten nopeasti muuttuviin tarpeisiin liian suppeat.

Apua on saatu jonkin verran ulkomaisesta työvoimaista. Ongelma kuitenkin on, että muualta tullut työvoima ei välttämättä jää Varkauteen. Sekä työvoiman kaupunkiin houkuttelu että sen täällä pitäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Yritysten houkutteleminen ja pitäminen Varkaudessa on tärkeää. Aivan yhtä tärkeää on saada työntekijät pysymään alueella. Ilman yrityksiä ei ole töitä, mutta ilman osaavia työntekijöitä ei ole yrityksiä. Yksi kaupungin tärkeimpiä tehtäviä onkin huolehtia siitä, että Varkaus on viihtyisä kaupunki, jossa palvelut pelaavat.

Ilman yrityksiä ei ole töitä, mutta ilman osaavia työntekijöitä ei ole yrityksiä.