Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mielipide Leena Mäki-Patola | Miksi parkkialueiden pitää olla rumia tasaisia paistinpannuja?

Sairaalan piha-alueelta tuhotaan kaunis ikiaikainen kallio. Viihtyisä piha-alue syntyy maan muotojen, kasvillisuuden sekä huolellisesti mietittyjen pintamateriaalien vaihtelusta.

Erityistä iloa tuovat vesiaiheet kuten purot tai vesialtaat.

Juuri nyt kannattaa käydä haltioitumassa Taipaleen vanhalla kanavalla!

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi parkkialueiden pitää olla rumia tasaisia paistinpannuja. Auringon paahteessa ei ole varjojen suomaa suojaa eikä tuulisella säällä esteitä tuulen puhaltaa.

Voisiko parkkialueita jaotella pienemmiksi kokonaisuuksiksi, joita jakaisivat kumpareet, puut ja pensaat? Voisivatko autoalueet olla puistomaisempia?

Tällä tavoin voitaisiin myös loiventaa rakentamisen aiheuttamaa monimuotoisuuden vähenemistä.

Samaan hengenvetoon kysyn, miksi liike- ja teollisuusrakennusten ympäristöt ovat usein sotkuisia, huolehtimattomia ja paljaita? Nekin ovat oleellinen osa jokapäiväistä ympäristöämme.

Kiertotien varteen nousee alue nimeltään Green Tech Valley. Toivottavasti tällä alueella teollisuusrakennukset suunnitellaan huolella ja niiden pihat ja paikoitusalueet tehdään reheviksi ja viihtyisiksi. Toivottavasti alueen ilme tulee vastaamaan nimeä esimerkiksi säilyttämällä maan pinnanmuotoja ja puustoa.

Jättämällä Huruslahden ranta-alue mahdollisimman luonnonvaraiseksi se pysyisi kotina kasveille ja eläimille ja siellä voisi polveilla nautinnollinen polku kävelijöille.

Keskustan alueella on paljon rumia ja huonokuntoisia metalliverkkoaitoja. Olisi hienoa, jos kaikki tarpeettomat aidat poistettaisiin ja epäsiistit korjattaisiin.

Aitoja kiipeämään voisi istuttaa köynnöskasveja. Näin välttämättömät aidat toimisivat katualueilla viherseininä.

Ei ole samantekevää, mitä ikkunasta näkyy. Tämä pätee kotiin, työpaikkaan, asiointiin ja vapaa-aikaan. Ympäristöllä on ratkaiseva vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen.

Epäsiisti ympäristö madaltaa kynnystä sotkea ja rikkoa. Kaunis ja huolehdittu ympäristö saa huomaamatta aikaan mielihyvää, mikä heijastuu elämän eri aloille.

Onneksi on alettu arvostaa luonnon omia elementtejä osana rakennettua ympäristöä. Räjäytetty kallio on iäksi pirstoutunut.

Oliko se niin väärässä paikassa? Oliko tuon kohdan tasoittaminen aivan välttämätöntä?

kuvataiteilija

Varkaus