Pääkirjoitus 21.8.2021 Elinvoimainen Varkaus kiinnostaa myös kauppaa

Kun osuuskauppa Peeässä taannoin ilmoitti rakentavansa uuden Prisman Joutenlahteen, moni povasi, että entinen tavaratalo jää tyhjilleen ankeuttamaan katukuvaa.

Olisikohan kukaan osannut ennustaa, ettei ehdi kulua vuottakaan, niin entinen market on remontoitu ja siinä toimii kaksi paikkakunnalla uutta kauppaketjua? Motonet avasi ovensa kesäkuussa, ja marraskuun alussa avaa Rusta, kuten toisaalla tässä lehdessä kerrotaan.

Samaan aikaan etenee myös Varkauden pohjoiseksi portiksi kutsuttu asemakaava, joka varaa viitostien varteen uuden tontin kaupan suuryksikölle. Kiinnostusta sitä kohtaan on kuulemma ollut, mutta realisoituuko kiinnostus, miten ja milloin, on toinen asia.

Varkautelaisille itselleenkään ei usein tule mieleen ajatella kaupunkiaan myös kaupallisesti merkittävänä paikkana. Vaikka alueen kuntien asukasluku on laskenut vuosikausia, vapaa-ajan asukkaiden määrä kehittyy toiseen suuntaan. Vapaa-ajan asunnoilla myös vietetään koko ajan pitempiä aikoja, kiitos etätyön ja ympärivuotiseen asumiseen sopivien mökkien. Vaikka vapaa-ajan asukkaat eivät maksa veroja mökkikuntiinsa, alueen liike-elämälle he ovat asiakkaita siinä missä vakituisetkin asukkaat.

Varkaus on onnistunut houkuttelemaan myös muuttajia, ja merkkejä hyvästä kehityksestä on ollut ilmassa jo parin vuoden ajan. Vaikka kuolleita on edelleen selvästi enemmän kuin syntyneitä, Varkauden väestötappio puolittui viime vuonna ja hyvä kehitys on jatkunut tänä vuonna. Se kertoo siitä, että alueen yritykset tarvitsevat työntekijöitä.

Elinvoima luo ympärilleen lisää elinvoimaa. Vetovoimasta pitää edelleen huolehtia ja levittää viestiä siitä, että uutiset Varkauden kuolemasta olivat vahvasti ennenaikaisia ja suuresti liioiteltuja.

Elinvoima luo ympärilleen lisää elinvoimaa.