Näkökulma Kirsi Moisander: Epidemia-aika on opettanut paljon, vaikka olemme samalla joutuneet myös luopumaan paljosta

Koronaepidemia on saanut globaalisti maailman uuteen asentoon. Miten se tulee muuttamaan tulevaa elämäntapaa tai suuntaa näkyy vasta sen jälkeen, kun olemme asettuneet siihen paljon puhuttuun uuteen normaaliin, koronan jälkeiseen aikaan. Mutta nyt meidän täytyy vain yrittää jaksaa kohti terveempää ja kaikille turvallisempaa huomista.

Epidemia-aika on opettanut paljon, vaikka olemme samalla joutuneet myös luopumaan paljosta. Osalle meistä epidemia on tuonut työttömyyden, toimeentulon katoamisen, pitkän sairastumisen, omaisten menettämisen ja epävarmuuden sekä pelon tunteita.

Olemme myös oppineet pitämään maskia ja inhoamaan niitä yhtä aikaa. Tiedämme, että rokotteet auttavat parempaan huomiseen mutta rokotusten eteneminen on tuskastuttavan hidasta.

Koronaväsymystä se oli varmaan meilläkin, kun tasan vuosi sitten elokuussa 2020 kokoonnuimme Leppävirralla Alapihan kartanon omenatarhaan kansalaistilaisuuteen koronaturvallisesti harvassa istuen ja päätimme perustaa yhdistyksen Alapihan Kartanon Ystävät ry.n sekä tehdä Leppävirran kunnalle tarjouksen kunnan myyntiin laittamasta kartanosta.

Yhdistys perustettiin, tarjous tehtiin vuoden 2021 alussa ja kartano siirtyi yhdistyksen omistukseen maaliskuussa 2021.

Pääsiäislomalla aloitimme talkootyöt, ensin kahdeksan hengen voimin maskeihin varustautuneina ja tarkasti aikataulut sopien niin, että missään välissä ei ollut liikaa väkeä yhtä aikaa tiloissa tai samassa paikassa ja sitten todeten, että eihän me missään muualla käydä kuin täällä kartanolla, meistä alkoi muodostua kartanon perhe.

Kartanon perhe kasvoi ja kasvaa edelleen, nyt meitä on jo liki 50, jäseniä ja talkoolaisia sekä kaksi työntekijää. Kesällä työllistimme kolme nuorta, nyt kaksi aikuista.

No mitä me olemme saaneet aikaan? Noin 3 000 tuntia talkoita, jolla olemme tehneet 927 neliön kartanon kunnostusta päiväkoti- ja koulukäytöstä yhteisölliseksi tilaksi. Karoliinan tee- ja kahvihuone, Kartanon Puoti, juhlasali, Lindan kamari, kokoushuone Juho, lasten leikkihuone, Galleria Gustav, kerho- ja koulutustila sekä 12 työhuonetta yritysten, etätyöntekijöiden ja työtilaa tarvitsevien käyttöön. Sanoisin, että aika paljon aikaansaannosta.

Kartanosta on tullut meille ja monelle kuntalaiselle sekä työtämme seuranneelle toivon, yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden kotipesä. Jossain puhutaan coworking tilasta joku toinen puhuu yhteiskäyttötilasta tai kotiseututalosta.

Alapihan kartano on kaikkea sitä, yhdessä tekemisen ja olemisen paikka jossa on tapahtumia joka sunnuntai ja aina kun joku niitä keksii järjestää. Yhdistys on mahdollistanut toiminnan, talkoolaiset ovat sen tehneet ja käyttäjät sen rakentavat. Yhteisen yhdessä.

Miten korona tähän liittyy? No, työpaikkani on Helsingissä ja koti Leppävirralla. Puolitoista vuotta olen ollut etätyössä kotona, kuten niin monet muutkin. Mitä muuta tekemistä meillä olisi ollut kuin rakentaa huomista, uutta normaalia ja tulevaisuuden työpaikkoja ja työtapoja.

Kartano on ollut meille henkireikä ja mahdollisuus antaa jotain tärkeää kotiseudullemme. Siitä olen kiitollinen, että Leppävirran kunnan päättäjillä ja virkailijoilla oli viisautta ja näkemystä luottaa meihin ja antaa luovuudelle ja kansalaistoiminnalle tilaa rakentaa jotain sellaista mikä Leppävirralta on puuttunut ja jolle selvästi on ollut tarvetta.

Kirjoittaja on Alapihan Kartanon Ystävät ry:n puheenjohtaja.

Kommentoi