Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lain kirjain vai avoimuuden ja luottamuksen kulttuuri?

Kiitos Kari Rajamäelle kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien nostamisesta esiin mielipidekirjoituksessa, joka koski Pohjoisniemen asemakaavan muuttamista (WL 7.8.). Alueen asukkaana tiedän, että Pohjoisniemi on suosittu ulkoilupaikka, jota käyttävät myös muut kuin alueen välittömässä läheisyydessä asuvat. Vastaava prosessi on käynnissä Taipaleessa Taipaleenraitin jatkeen osalta.

Ymmärrän halun lisätä kaupungin veto- ja pitovoimaa tonttitarjontaa laajentamalla. Jos kaavamuutokset kuitenkin viedään jyräämällä läpi ilman, että alueiden nykyinen virkistysarvo selvitetään riittävän kattavasti asukkaita kuulemalla ja että heillä on siihen tosiasiallisesti mahdollisuus vaikuttaa, voi lopputulos yllättää.

Kunnan houkuttelevuus ei lisäänny suoraviivaisesti uusia tontteja kaavoittamalla, vaan siihen vaikuttaa paitsi päättäjien, myös virkamiesjohdon toimintatavat: voidaan tyytyä täyttämään lain kirjain tai rakentaa lain hengen mukaista avoimuuden ja luottamuksen kulttuuria.

Yhtenä lähtökohtana voi tällöin pitää sitä, että asioista viestitään ymmärrettävällä tavalla kaikille, joita ne tosiasiallisesti koskevat.

Heidi Hartikainen

kaupunginvaltuutettu (kd.)