Pääkirjoitus 27.7.2021: Aluevaaleissa Varkaus-puolue on todellakin tärkeämpi kuin pikkupolitikointi

Paikalliset poliitikot ovat tuskin ennättäneet toipua kuntavaaleista, kun toisia vaaleja pitää alkaa rakentaa. Varkaudessa hommassa ei olla juuri ajatusta pidemmällä: maan ja Pohjois-Savon ensimmäisiin aluevaaleihin aletaan hakea ehdokkaita toden teolla syksyllä.

Aluevaaleja kutsuttiin ensin maakuntavaaleiksi ja hyvinvointialueita sote-alueiksi. Valtakunnan poliitikot muuttivat termit suuressa viisaudessaan, ja kansalaisilla lienee tekemistä, että pysyy perillä edes siitä, mitä uusilla termeillä tarkoitetaan.

Aluevaaleihin on ehditty jo povata heikkoa äänestysintoa. Varsinkin Varkauden alueella pitää tehdä kaikki mahdoton ja mahdollinen, jotta ennustukset eivät toteudu. Aluevaaleissa on nimittäin kysymys todella isoista asioita. Kyse on ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä lähipalveluista. Jos haluaa kärjistää, taistelua käydään Kuopio vastaan muu maakunta.

Kun Pohjois-Savon hyvinvointialue aloittaa työnsä vuonna 2023, uusi hyvinvointikeskus Aalto ja sen kaikki toiminta siirtyy maakunnan hoitoon, eikä ole enää Varkauden kaupungin näpeissä. On todellakin tärkeää, mihin suuntaan aluevaltuusto toimintaa kehittää ja miten kattavina palvelut säilyvät Varkaudessa ja Joroisissa. On selvää, että ääni kuuluu paremmin, jos valtuustossa on paikallisia ihmisiä. Se taas edellyttää, että varkautelaiset ja joroislaiset vaivautuvat uurnille.

On tietenkin täyttä huuhaata unelmoida tilanteesta, että paikalliset puolueet kykenisivät tekemään näissä vaaleissa yhteistyötä ja asettamaan yksissä tuumin muutamia sosiaali- ja terveyspuolen kentän tuntevia ehdokkaita ja huolehtimalla niin, että valtuustoon on mahdollista saada hyvä edustus. Näissä vaaleissa Varkaus-puolue on todellakin tärkeämpi kuin pikkupolitikointi.

Kommentoi