Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.7.2021 Latupohjat on hyvä saada kesäkäyttöön: Voisiko reittejä jakaa eri käyttötarkoituksiin?

Varkauden kaupungin liikuntapalvelujen vastaava Marko Kukkonen ja Varkauden Ladun innokkaat maastopyöräilijät ovat yhtä mieltä: latupohjia voisi hyödyntää maastopyöräilyssä (WL 17.7.). Voiko mainiompaa yksituumaisuutta olla? Kerrankin on liikuntapaikka, itse asiassa monia kymmeniä kilometrejä liikuntapaikkaa, joka on lähes käyttämättömänä suurimman osan vuodesta. Varkauden kaupungin liikuntapalvelujen on ollut tarkoitus alkaa markkinoida latupohjaa maastopyöräilijöille mutta ajatus on jäänyt lukuisten muiden hankkeiden jalkoihin. Latuverkkoa on Varkaudessa 70 kilometriä, ja hiihtäjien aktiivisessa käytössä se on vain kolmisen kuukautta.

Varkaudessa on merkitty maastopyöräreitti Vattuvuorella. Pyöräilijät toivoisivat, että toinen tulisi Vattuvuorelta Honkapirtille ja edelleen Heinämäkeen. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä reittiä heti ilman merkintöjä.

Maastopyöräily ei kaikkialle sovi. Esimerkiksi Joroisten Kotkanpolulla se kiellettiin tänä kesänä, sillä herkän luonnon harjualue kuuluu suurelta osin Natura-suojeluohjelmaan. Eivätkä sovi kävelijät ja maastopyöräilijät samoille kapeille luontoreiteille turvallisuussyistä. On tärkeää, että niin patikoijien kuin maastopyöräilijöiden tarpeet huomioidaan, kun luontoreittien kehittämistä mietitään ja suunnitellaan. Latuverkkoa on Varkaudessa 70 kilometriä, ja hiihtäjien aktiivisessa käytössä se on vain kolmisen kuukautta. Voisiko reittejä jakaa eri käyttötarkoituksiin?

Luontoliikkuminen on todella vauhdikkaasti kasvava trendi. Se tuo kunnillekin uudenlaisia paineita liikuntapaikkarakentamiseen. Mikään ei kuitenkaan ole kalliimpaa kuin seinien rakentaminen ja ylläpitäminen, ja siinä suhteessa luontoliikkuminen on myös kunnille taloudellisesti hyvä vaihtoehto.