Pääkirjoitus 21.7.2021: Lämmin kesä on parhainta aikaa opettaa lapsi uimaan

Helteinen sää houkuttelee ihmisiä uimaan ja veneilemään. Iloiset vesileikit kuuluvat kesälomaan, mutta varjopuolena on se, että aina joku vilvoitusta hakeva kohtaa hukkumiskuoleman. Kesäkuussa kuoli hukkumalla 30 ihmistä.Yksitoista niistä sattui Itä-Suomen alueella. Suru-uutisia on tullut senkin jälkeen myös lähelle: viikonloppuna hukkui ihminen Leppävirralla ja Rantasalmella (WL 18.7.).

Moni muistaa lapsuudestaan uimakoulun, joka olikin kesän kohokohtia. Uimamaisterin tutkinto oli arvostettu saavutus. Nykyisin koulun uinninopetus uimahalleissa on yhteydessä lasten uimataitoon. Rantauimakoulut eivät kuulu enää läheskään kaikkien kuntien kesän ohjelmaan.

Lämmin kesä on mitä parhainta aikaa opettaa lapsi uimaan ja vahvistaa hänen uimataitoaan. Vaikka uintiopetusta olisi koulussa, sen määrä jää aina vähäiseksi ja päävastuu opetuksesta jää vanhempien vastuulle. Hyvä asia on, että lähes kaikki lapset rakastavat rantaa ja vettä. Se melkeinpä pakottaa äidit ja isät näkemään uintiopetuksen vaivan ja hankkimaan samalla lapselle halvan henkivakuutuksen.

Vaaratilanne voi toki tulla myös uimataitoiselle. Kannattakin uida rannan suuntaisesti, jolloin jalat ulottuvat pohjaan. Uimaan ei ole hyvä mennä yksin vaan kaverin kanssa ja pieniä lapsia tulee koko ajan pitää käsivarren mitan päässä ja isompia tulee seurata katseella.

Tulevilla helleviikoilla on hyvä muistaa, että korkea lämpötila voi tehdä tepposet ja voimat hiipuvat salakavalasti uintireissulla. Erityisesti ikäihmisten kannattaa olla tarkkana.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Paras ohje siis yhä on, ettei alkoholi sovi sen enempää veneilyyn kuin uintireissuihinkaan.

Kommentoi