Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.7.2021 Parhaimmassa tapauksessa ulkomaiset lukio-opiskelijat voivat tuoda vastauksia työvoimapulaan

Joroisten lukio lähtee mukaan hankkeeseen, jossa pienten kuntien opiskelijoiksi etsitään nuoria ulkomailta. Sopimuksen Finest Future Oy:n teki lähilukioista jo aiemmin Rantasalmi.

Joroisten lukion oppilasmäärät ovat olleet toistaiseksi kohtuulliset mutta oppilasmäärät ovat kaiken kaikkiaan laskussa ja se ennen pitkään heijastuu nykyistä pahemmin myös lukioon. Nyt aloituspaikkoja on 36 ja tulossa on 18 nuorta. Ikäluokkien koko toki vaihtelee: keväällä valkolakin painoi päähänsä 26 nuorta. Keskiarvorajaa Joroisten lukioon ei ole.

Valtiovalta teki karhunpalveluksen pienten kuntien lukioille, kun oppilaiden koulukyydit muuttuivat maksuttomiksi. Ruoho on vihreämpää aidan takana, ja nähtävissä jo on, että lähikaupunkien lukiot houkuttelevat opiskelijoita maaseutukunnista.

Aikaisintaan uusia opiskelijoita tulee Joroisiin ulkomailta vasta ensi vuoden syksyllä. Naapuriin Rantasalmelle nuoria tulee Vietnamista ja Uzbekistanista jo nyt. Alustavasti Joroisissa on ajateltu, että nuoria otetaan enintään kymmenen. Rantasalmen ja Joroisten lukioiden yhteistyö syvenee opiskelijavaihdon myötä.

Ulkomaalaisia opiskelijoita on ollut ennenkin, ja kokeilu on mielenkiintoinen. Parhaimmassa tapauksessa ulkomaiset nuoret voivat tuoda vastauksia työvoimapulaan, jos nuoret sopeutuvat ja sitoutuvat alueelle, jatkavat opintojaan korkeakouluissa ja siirtyvät aikanaan työelämään.

Hanke vie uudenlaiseen tilanteeseen: varsin nuorten ihmisten sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja opiskeluun ei todennäköisesti käy sormia napsauttamalla. Rantasalmen kokemuksia kannattaa seurata tarkasti ja ottaa opiksi. Ulkomaisten opiskelijoiden sopeuttaminen ja opintojen etenemisestä huolehtiminen ei saisi vaikeuttaa muiden opintoja.

Rantasalmen kokemuksia kannattaa seurata tarkasti ja ottaa opiksi.