Pääkirjoitus 15.7.2021: Asukkaat voittivat melluvallikiistassa

Jari Tukiainen ja Arja Suomalainen tutkivat kohtaa, johon meluvalli tulisi. Taustalla näkyy Mäntytien taloja. Sirpa Ylönen

Kiertotien laitaan ei rakenneta meluvallia. Näin päätti kaupungin lupajaosto. Jaosto kääntyi Mäntytien asukkaiden kannalle kiistassa, jota on käyty pitkin kevättä. Jaosto oli päätöksen takana yksimielisesti.

Meluvalli liittyy Kiertotieltä rakennettavaan uuteen väylään, jolle siirtyy aikanaan suurin osa Stora Enson tehtaiden liikenteestä. Tiehanke on kaupunkilaisten kannalta monella tavalla hyvä. Se siirtää rekkaliikennettä pois keskustasta, mikä vähentää liikennettä, pölyä ja melua monilla keskustan kaduilla. Aika näyttää tuoko uusi katuyhteys lisää melua Savonmäen asukkaiden korviin.

Tekninen lautakunta ajatteli varmasti Savonmäen asukkaiden parasta, kun se velvoitti kaupungin rakentamaan meluvallin Kiertotien ja Mäntytien väliin samaan aikaan kadun rakentamisen kanssa. Massiivinen meluvalli sai jo tyrmäyksen rakennustarkastajalta, joka ei hyväksynyt vallia koko matkalle eikä ollut suopea myöskään kiviaineksesta rakennetulle vallille. Mäntytien asukkaita hirvitti ajatus, että tonttien viereen nousee korkea, muun muassa purkujätteestä koostuva valli. Asiaa ei auttanut yhtään se, että vallia olisi rakennettu monta vuotta, ja sen rakentamiseen käytettävä tie olisi kulkenut melkein tonttien laittaa. Valli ja sen rakentamiseen vaadittu tie olisi kaatanut myös asukkaiden lähimetsän.

Asukkaat vastustivat meluvallia sinnikkäästi, ja saivat asiassa vähintäänkin erävoiton. Lupajaoston päätöksestä voi valittaa, mutta kannattaako kaupungin lähteä valittamaan asiasta, jossa asukkaat ovat eri mieltä? Ehkä kannattaa tehdä, kuten yksi alueen asukkaista esitti: odotetaan ja katsotaan, tuoko uusi katuyhteys häiritsevää melua. Jos tuo, asiaan voidaan palata myöhemmin. Sitä ennen on hyvin aikaa rakentaa viitostien viereen tuleva meluvalli valmiiksi. Sinne mahtuu tekemään leveänkin vallin.

Asiaan voidaan palata myöhemmin.

Kommentoi