Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.7.2021 Lomamatka ei ole perusteltu syy siirtää toista rokoteannosta

Koronarokotukset etenevät hyvää vauhtia Varkaudessa ja Joroisissa. Varkauden väestöstä on rokotettu 65,4 prosenttia ja Joroisissa 66,5 prosenttia. Toisen rokotteen on saanut Varkaudessa 18,7 prosenttia väestä ja Joroisissa 26,2 prosenttia.

Valitettavasti Varkaudessakin osa toista rokotetta odottavista on yrittänyt siirtää rokoteaikojaan lomamatkojen vuoksi. Terveydenhuollossa toivotaan, että rokoteaikoja peruttaisiin vain perustelluista syistä, kuten kuumeisen infektion tai leikkauksen vuoksi. Loman vuoksi rokotuksen peruminen on tässä tilanteessa vastuutonta. Toisen rokotteen antamisajan jokainen rokotettu saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Menot on voinut suunnitella niin, että toisen rokotteen voi käydä ottamassa sovittuna aikana.

Rokotusaikojen siirtäminen työllistää turhaan jo muutenkin tiukoilla olevaa terveydenhuollon henkilökuntaa. Lomista huolimatta rokotuksia annetaan kesän ajan täydellä teholla. Apuun on kutsuttu lisävoimia, jotta myös terveydenhuollon henkilökunta voi pitää omat hyvin ansaitut lomansa.

Ehkä Varkauden seudun hyvä koronatilanne on tuonut ajatuksen, että rokotuksista voi nyt vähän luistaa. Ensimmäinen rokoteannos ei kuitenkaan anna täyttä suojaa, ja toinenkin piikki on syytä käydä ottamassa. Maailmalta leviää edelleen virusmuunnoksia, jotka väistämättä jossain vaiheessa rantautuvat Suomeenkin. Mitä paremmin väestö on rokotettu, sitä parempi suoja on muunnoksiakin vastaan.

Varkaudessa ja Joroisissa rokotetaan yli 16-vuotiaita. Lisäksi aikoja voivat varata 12 - 15 -vuotiaat sairautensa tai tilansa vuoksi erittäin vakavalle tai vakavalle koronavirustaudille alttiit. Nuorissa rokotusinto on ollut vanhempia ikäluokkia heikompaa. Laumasuojan varmistamiseksi myös nuorten on syytä käydä rokote ottamassa.

Lomista huolimatta rokotuksia annetaan kesän ajan täydellä teholla.