Pääkirjoitus 8.7.2021: Varkauden vesillä ajellaan usein miten sattuu, ja lähin lainvalvoja on liian kaukana

Taipaleen kanavan torni on kirjaimellinen aitiopaikka siihen, mitä vesiliikenteessä tapahtuu. Tornissa työskentelevät sulkumestarit seuraavat ympäri vuorokauden Taipaleen liikennettä, ja kameroiden avulla monen muunkin kanavan ja sillan tapahtumia.

Tänä kesänä meno on ajoittain äitynyt niin hurjaksi, että sulkumestarit pelkäävät, että jossakin sattuu vielä pahasti (WL 7.7.2021). Vesillä liikkuu nyt paljon uusia kulkijoita, ja yllättävän monelta tuntuvat puuttuvan sekä veneilytaidot, kyky hallita omaa ajoneuvoa että käytöstavat. Useamman kerran tornista on pitänyt ohjeistaa kovaäänisen kautta, kuinka odotuslaitureissa ja sulutuksessa pitää toimia.

Tilannetta ei yhtään helpota se, ettei Varkauden alueella ole enää omaa venepoliisia. Partio tulee Kuopiosta asti, ja ymmärrettävää on, ettei se ehdi näille vesille joka viikonloppu. Käsittämättömältä kuitenkin tuntuu, ettei venepoliisia ole Varkauden vesillä näkynyt tänä kesänä vielä kertaakaan.

Alueella risteää monta väylää, ja veneliikenne on muutenkin erittäin vilkasta. Kun valvojia ei koko kesänä näy, moni voi ottaa tietoisen riskin ja lähteä liikkeelle juovuksissa tai olla piittaamatta nopeusrajoituksista ja muista säännöistä.

Kesäinen järviluonto kuuluu kaikille, ja kaikkien on päästävä siitä nauttimaan. Jotta kaikilla olisi mukavaa, vesillä liikkuvien on otettava huomioon sekä muut kulkijat että ympäröivä luonto. Aloittelijan on maltettava opetella vesiliikenteen säännöt ja se, kuinka uutta menopeliä käsitellään kaikissa tilanteissa.

Kokeneemmat liikkujat voivat opastaa paljon, kunhan se tapahtuu hyvässä hengessä ja toisiaan kunnioittaen. Konkarin on muistettava, että jokainen on joskus ollut vasta-alkaja, ja noviisin pitää tunnustaa, ettei heti voi osata kaikkea.

Vesillä liikkuvien on otettava huomioon sekä muut kulkijat että ympäröivä luonto.

Kommentoi