Pääkirjoitus 7.7.2021 Nyt ei tehdä tulia eikä anneta kipinöiden lentää edes grillistä

Vaikka juhannuksen tienoilla vettä tuli paikoin taivaan täydeltä, on pitkään jatkunut helle kuivattanut maastot jälleen rutikuiviksi. Kesän sateet ovat olleet vielä niin paikallisia, että pitkään ilman vettä olleita paikkoja maastosta löytyy.

Kesän ensimmäinen isompi maastopalo oli viikonloppuna Kangaslammilla. Sen sytyttäjäksi epäillään viimeisimmän ukkosmyrskyn salamaa. Tuli todennäköisesti kyti maastossa pitkään ennen kuin leimahti palamaan.

Luonnonvoimille ei ihminen mitään voi, mutta oman tulenkäsittelyn kanssa on nyt syytä olla erittäin varovainen. Maasto ja puut syttyvät nyt herkästi palamaan. Metsäpalovaroitus on syytä ottaa erittäin vakavasti.

Lisääntynyt retkeily on tuonut maastoon ihmisiä, joille esimerkiksi tulen tekeminen on vieraampaa. Tällä hetkellä sääntö on yksinkertainen: älä tee tulta lainkaan. Jos mukana ei ole turvallista retkikeitintä, on eväät syötävä kylmänä. Myös pihalla on oltava varovainen. Avotulta ei pidä nyt tehdä lainkaan ja grillienkin kanssa on oltava erityisen varovainen. Kipinät eivät saa lentää eikä kuumaa tuhkaa saa kaataa maahan. Tupakantumppeja ei pitäisi heittää maahan muulloinkaan, mutta nyt niistä voi koitua iso vahinko, jos maasto syttyy palamaan.

Liikkuessa on syytä pitää silmät auki. Jos jossain näkyy savua tai tuntuu savun hajua, on soitettava hätäkeskukseen. Nyt kannattaa reagoida pieneenkin epäilykseen mieluummin kuin jäädä odottamaan, onko jossain todella tulipalo.

Jos sateita on luvassa, kannattaa metsäpalovaroituksen suhteen luottaa viranomaisiin. Pieni sadekuuro ei juuri jaksa kastella ja edelleen jatkuvaksi ennustettu helle kuivattaa maaston taas nopeasti. Vaikka juuri olisi satanut, avotulta ei tehdä, jos metsäpalovaroitus on yhä voimassa.

Grillienkin kanssa on oltava erityisen varovainen.