Nimellä Jorma Tuukkanen | Sateenkaarilippu on alunperin osuustoiminnan tunnus, jonka plagioi sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker

Minulla on sateenkaarilippu, jonka sain ansioistani, tunnustuksena työskentelystäni Kulutusosuustoiminnan KK:n liittovaltuustossa, Keskusosuusliike OTK:n hallintoneuvostossa sekä Kainuun Osuusliikkeen johtajana. Olen ylpeä tunnustuksesta ja sateenkaarilipustani.

Koska nyt vietetyn seksuaalivähemmistön, Pride- viikon tunnus niin sanottu Pride-sateenkaarilippu sotketaan osuustoiminnalliseen sateenkaarilippuun, kirjoitan lippujen eroista tässä.

Nykymuotoinen osuustoiminta sai alkunsa vuonna 1844 Englannissa, Rochdalen kaupungissa. Osuustoiminnan yleismaailmallinen tunnus on sateenkaarilippu, toivon ja rauhan symboli. Sateenkaarilippu on Kansainvälisen Osuustoimintaliiton ICA:n tunnus.

Jo ICN:n toisessa kongressissa Pariisissa 1896 tehtiin ensi kerran ehdotus sateenkaaren värejä toistavan lipun ottamisesta ICA:n tunnukseksi. Ajatus oli ranskalaisen Charles Fourierin. 1923 ensimmäinen lippu syntyi juhlistamaan ensimmäistä osuustoimintapäivää. 1925 otettiin käyttöön lippumalli, jossa sateenkaaren seitsemän väriä täytti koko lipun alan vaakasuorina raitoina.

Näissä raidoissa kuvastui kaikkien kansakuntien omien lippujen värit sekä ihanteet maailmanrauhasta, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Tällainen lippu on minulla.

Tunnuksena sateenkaariväreille ICA on määrännyt tulkinnat. Punainen kuvaa rohkeutta. Oranssi symbolisoi osuustoiminnan mahdollisuuksia. Keltaisessa loistaa se palava haaste, jonka vihreä on sytyttänyt.

Vihreä merkitsee kasvua, haastetta pyrkiä osuustoiminnan jäsenkunnan kasvattamiseen ja tavoitteiden ja arvojen ymmärtämiseen. Taivaansinisessä kuvastuu kaukainen taivaanranta, tarve antaa koulutusta ja apua huono-osaisille sekä pyrkimystä, kohti maailman laajuista yhtenäisyyttä.

Tummansininen on pessimismin väri ja muistuttaa maailman huono-osaisista, jotka tarvitsevat osuustoiminnan etuja. Violetti symbolisoi lämpöä, kauneutta ja ystävyyttä.

Pride-sateenkaarilippu on seksuaalivähemmistön, muun muassa homoseksuaalien, biseksuaalien ja transseksuaalien tunnetuimpia symboleja. Liput plagioi ICA:n lipusta sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker vuonna 1978 sikäläisen gay-yhteisön symboliksi.

Syksyllä 1978 San Franciscon ensimmäinen avoimesti homoseksuaalinen kaupunginvaltuuston jäsen Harvey Milk murhattiin. Paikallinen pride-komitea päätti tragedian jälkimainingeissa käyttää Bakerin lippua paraatissa pienin muutoksin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöllä on muitakin tunnuksia, kuten natsi-Saksan homovainojen muistona kärjellään seisova vaaleanpunainen kolmio, kreikkalaisten aakkosten L eli lambda sekä päällekkäin oleva uros- ja naarassymbolit.

Miksi pitää plagioida lippu? Miksi pitää sekoittaa sinänsä hyvä pride-asia toiseen hyvään osuustoiminta-asiaan?

Minä osuustoimintaihminen olen sitä mieltä, että osuustoiminnalla (ICA) on ensisijainen oikeus omia sateenkaarilippu omanaan. Seksuaalivähemmistöllä on oikeus omaan lippuunsa, mutta ei plagiointiin.

Minun sateenkaarilippuni seisoo Rochdale –ansiomerkkini kanssa kunniapaikalla pöydällämme tuoreiden kukkien kanssa.

Osuuskauppamies, palkittu Osuustoiminnallisella sateenkaarilipulla ja Rochdale – ansiomerkillä