On kaikkien etu, että maahanmuuttajat saavat työpaikan

Setlementti Puijola auttaa Validi-hankkeessa työttömiä maahanmuuttajia löytämään työ- tai opiskelupaikan. Pohjois-Savossa toimiva hanke tekee tärkeää työtä myös Varkaudessa.

Valmennettavat löytyvät te-keskuksen kautta. Työhönvalmentajan avulla maahanmuuttajat oppivat, miten Suomessa haetaan töitä ja mihin oma ammattitaito täällä riittää. Osa valmennettavista löytää töitä nopeasti. He tarvitsevat vain vähän apua suomalaisista työnhakukäytännöistä, ammattitaitoa heillä jo on. Osa kaipaa apua enemmän ja pitempään.

Työ on maahanmuuttajille parasta kotoutusta. Se antaa toimeentulon ja kokemuksen kuulumisesta yhteiskuntaan. Työ myös parantaa kielitaitoa, kun päivittäin kohtaa suomea puhuvia ihmisiä. Hankkeesta todetaankin, että maahanmuuttajat ovat erittäin motivoituneita työllistymään, ja sen ovat huomanneet myös monet työnantajat. Vaikka hankkeen lähtökohtana on auttaa maahanmuuttajia, se auttaa myös työvoimapulasta kärsiviä yrityksiä. Hankkeen työhönvalmentajiin voi ottaa yhteyttä ja kysyä, löytyykö työttömistä oman alan ammattilaisia.

Se, että maahanmuuttajia autetaan työelämään, ei ole pois muilta työttömiltä. Maahanmuuttajille opetetaan asioita, jotka suomalaiset työnhakijat osaavat. Työttömiä on myös autettu omilla hankkeilla. Varkaudessa päättyi vuoden 2019 loppuun kaksivuotinen Yhessä natsaa! -hanke, jonka kautta satakunta työtöntä sai työpaikan ja 30 löysi opiskelupaikan. Hankkeen aikana huomattiin, että koulutustarpeita olisi ollut useammallakin, mutta halua tai uskallusta lähteä opiskelemaan oli vähemmän. Olisikin syytä selvittää, miten useammat työttömät saataisiin koulutuksella joko parantamaan omaa ammattitaitoaan tai vaihtamaan alaa. Taitavista tekijöistä on monella alalla yhä paheneva pula.

Kommentoi