Pääkirjoitus 24.6.2021: Kun järki pysyy päässä juhannuksena, kaikilla on mukavampaa myös juhlan jälkeen

Juhannusaattoa juhlitaan huomenna perjantaina, ja mitä todennäköisimmin sitä vietetään helteisessä kesäsäässä. Tukalimmat, yli 30 asteen helteet ovat väistymässä ukkosmyräkän myötä. Vaikka ukkosen mukana tulisi ravakastikin vettä, metsäpalovaroitus saattaa olla ainakin osassa Savoa voimassa vielä juhannusaattona ja kokot jäädä polttamatta.

Ankean koronatalven ja -kevään jälkeen moni rajoitus helpottuu juuri juhannukseksi. rokotukset ovat edenneet hyvää tahtia, ja moni perhe ja ystäväporukka varmasti suunnittelee yhteistä keskikesän juhlaa.

Juhla ja hengähdystauko ovat tarpeen. Viimeistään etätyö, etäsukulaiset ja etäyhteydet ovat kirkastaneet meille kaikille, miten arvokasta ja tärkeää on tavata toisia ihmisiä kasvokkain. Niin digitaalisia emme vielä ole, että ruutu voisi koskaan korvata oikeaa kohtaamista, lähellä ja livenä.

Juhannuksen juhlinnalla on aina myös murheellinen puolensa: joka vuosi moni hukkuu tai teloo itsensä muissa onnettomuuksissa. Valittavasti hyvä ja lämmin sää yleensä vielä lisää onnettomuuksien määrää. Lähes poikkeuksetta mukana on alkoholi, joka sumentaa harkintakyvyn ja haittaa toimintakykyä. Uimavedet ovat lämmenneet ja järvellä puhaltaa vilvoittava tuuli, ja vesi houkuttaa keskikesän juhlijoita.

Suomalaiset ja varkautelaiset ovat osoittaneet korona-aikana, kuinka vastuullisesti me osaamme toimia, vaikka aina se ei kivaa olekaan. Vastuullisuutta ja harkintaa sopii toivoa myös juhlinnan keskelle: vesille, veteen ja liikenteeseen mennään vain selvin päin, ja tarvittaessa puututaan kaverin toimintaan, jos tältä on harkinta pettänyt. Näin kaikilla on kivempaa myös juhlan jälkeen.

Warkauden Lehti toivottaa kaikille lukijoilleen valoisaa ja virkistävää juhannusta!

Juhla ja hengähdystauko ovat tarpeen.

Kommentoi