Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Matti Semi | Valiokunta vaati hallitukselta lakia vesihuollon turvaamiseksi

Oli hieno päivä, kun eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta päätti mietinnössään kannattaa tärkeää, Vesi on meidän -kansalaisaloitetta. Kiitos vielä kansalaisaloitteen tekijöille!

Kansalaisaloitteen tavoite on, että eduskunta aloittaa lainsäädännön, jossa vesihuollon yksityistäminen estetään. Vesi on meille kaikille tärkein perusasia, jota ilman kukaan ei voi elää.

Vaikka vesihuolto annettaisiin bisneksen käsiin, kilpailua ei silti syntyisi. Kukaan ei voi uskoa siihen, että firmat rakentaisivat kilpailevia vesihuoltoverkostoja. Vesihuolto on luonnollinen monopoli ja sen yksityistäminen johtaisi hintojen nousuun ja laadun heikkenemiseen. Niin kävi Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.

Vastaavalla tavalla tapahtunut luonnollisen monopolin myynnistä aiheutunut kustannusnousu on näkynyt jo nyt Suomessa sähkönsiirtohinnoissa Caruna-kauppojen myötä. Myös tätä kehitystä vasemmistoliitto vastusti, mutta jäi tuolloin yksin.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnössä käsiteltiin kansalaisaloitteen lisäksi myös toimenpidealoitettani vesimaksuilla tapahtuvan piiloverotuksen lopettamiseksi. Valiokunta katsoi, että kustannusten ja erityisesti maksuihin sisältyvän tuoton kohtuullisuuden määrittäminen ja valvonta on osoittautunut vaikeaksi. Lisäksi valiokunta piti tärkeänä, että vesihuoltoinfrastruktuurin korjausvelan purkamiseksi löydetään ratkaisuja ja vesihuollon maksut kohdennetaan nykyistä paremmin tähän tarkoitukseen.

Toimenpidealoitteessani lähdin kansalaisaloitteen tavoin siitä, että vesi on elämän tärkein edellytys. Vesimaksun korottaminen on kohtuuton tapa paikata kuntien taloutta, koska vesimaksua maksavat myös kuntalaiset, joilla on jo valmiiksi taloudellisesti vaikeaa. Vesimaksujen tason on säilyttävä kohtuullisena. Korotukset vaikuttavat kaikkein voimakkaimmin pienituloisten kuntalaisten elämään, eli niiden, jotka joutuvat käymään jatkuvaa valikointia muiden perustarpeiden, kuten ruuan, lääkkeiden ja vaatteiden, hankkimisen välillä. Vettä ei tule lisätä tähän listaan.

Kansalaisaloitteen ansiosta onnistuimme puolustamaan julkista vesihuoltoa, eli estämään vesihuoltotoimintojen myymisen kaupallisille yksityisille toimijoille. Vesihuollon yksityistäminen saattaisi johtaa vedestä perittävien maksujen nousuun samalla, kun vesihuollon palvelutaso heikkenisi – moni tuntee lompakossaan edelleen Caruna-kauppojen vaikutukset sähkönsiirtohinnoissa.

Kiitos jokaiselle kansalaisaloitteen allekirjoittaneelle – yhdessä onnistuimme puolustamaan kaikkien oikeutta puhtaaseen, kohtuuhintaiseen veteen.

kansanedustaja (vas.)