Näkökulma Pekka Ketola | Vanhan Varkauden puutaloalue on puun valtakunta: siinä yhdistyvät loistava historia, puusepän taidot, ihmiselle ystävälliset elämisen ja työn puitteet

Monen unelma on koti puutalossa tai mökki järven rannalla. Useimmille tämä on vain kaukainen haave. Toisille puutalot ovat arkipäivää. Miksi puutalo ja puu ylipäätään vetävät puoleensa?

Kosketan puuta lukuisia kertoja päivässä. Kohtaan sen lattian narinassa, voiveitsessä, oven karmissa, harjan varressa, kahvilan tuolissa. Puut ympäröivät minut puistoissa ja metsissä. Jokaisesta koulusta löytyy puutyöluokka.

Olisi vaikea kuvitella päivä ilman yhteyttä puuhun.

Maapallolla on jo enemmän betonia ja muuta ihmisen tuottamaa materiaa kuin biomassaa. Vaikka suomalaisessa ympäristössä luonto on yhä lähellä, maailman mittakaavassa metsät karkaavat yhä kauemmaksi. Pallomme pinta notkuu ja vajoaa kaupunkien painon alla.

Rakentamisessa on käynnistymässä megatrendi vastavoimana betoniviidakoille. Puu on nousemassa uuteen arvoon rakennusmateriaalina sen ympäristövaikutusten ja ominaisuuksien vuoksi. Suomessa on käynnissä puukerrostaloprojekteja, kuten Tampereen pian valmistuva opiskelijakerrostalo Kaupissa. Maailmalla puutalot kohoavat yhä korkeammalle.

Syyskuussa avautuu Ruotsissa Skellefteån puinen kulttuuritalo, joka nousee lähes 80 metrin korkeuteen. Se on yksi maailman korkeimmista puurakennuksista.

Suomalaiset ovat mestareita kehittämään puun hyödyntämistapoja muutenkin kuin rakentamisessa. Esimerkiksi nanosellusta povataan tulevaisuuden supermateriaalia, koska painoonsa nähden nanoselluloosa on merkittävästi lujempaa kuin mikään teräslaatu.

Puu tulee olemaan tärkeä osa tulevaisuuttamme tuotteina ja hyödyntämistapoina, jotka ovat vielä pilkkeenä tutkijoiden silmäkulmissa. Ei pidä aliarvioida myöskään puurakennusten roolia hiilinieluina.

Vanhan Varkauden puutaloalue on puun valtakunta. Alueessa yhdistyy puurakentamisen ja puusepäntaitojen loistava historia, sekä ihmiselle ystävälliset elämisen ja työnteon puitteet. Se kytkeytyy tulevaisuuden suurimpiin innovaatiomahdollisuuksiin ja esimerkiksi työnteon uusiin ympäristöihin paikallisesti ja globaalisti verkottuneina ekosysteemeinä.

Millaiseksi tämä puutaloalue voisi kehittyä? Lähtökohdat ovat erinomaiset. Alueessa kohtaavat luontevasti monet ajankohtaiset teemat ja mahdollisuudet, kuten kestävää kehitys, työnteon uudet muodot ja puun uusi renessanssi. Ulkomailta katsottuna alue ja puitteet ovat puoleensavetävä satumaa. Turvallinen, kaunis, ruuhkaton, lempeä. Ympärillä kimmeltävä ja puhdas Saimaa. Itse emme aina havaitse kotiseutumme ainutlaatuisuutta ja sitä mitä päivittäin kosketamme.

Suomen historia on puutalojen tarinaa. Se on myös tulevaisuuden tarinamme.

Vanhan Varkauden puutaloaluetta kehitetään parhaillaan kansainvälisessä ideakilpailussa. Voit osallistua tuomalla ajatuksesi ja näkökulmasi yhteiseen kehityksen avoimissa ideatyöpajoissa. Lisätietoja saa https://ideascout.fi/varkaus/

Kirjoittaja on innovaatioyhtiö Ideascoutin toimitusjohtaja ja osallistavan innovaatiotyön uranuurtaja. Hänen kirjoituksissaan Warkauden Lehdessä tarkastellaan Vanhan Varkauden puutaloalueen ideakilpailu a.