Päätoimittajalta Sari Ristamäki: Timo Suhonen vei Kari Rajamäen manttelin

Sari Ristamäki

Sari Ristamäki

Varkaudessa on mietitty viime vuosina, kuka alkaa täyttää Kari Rajamäen (sd.) saappaita sen jälkeen, kun hän luopuu ehdokkuudesta. Enää siitä ei ole minkäänlaista epäilystä.

Varkautelaiset kruunasivat demarikaupungin kunkuksi Timo Suhosen huikealla 667 äänen potilla. Istuva kansanedustaja Matti Semi (vas.) teki hyvän tuloksen hänkin mutta jäi kuitenkin Suhosen taakse yli kahdensadan äänen erolla.

Samalla näiden kahden herran välillä ehkä ratkaistiin Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus. Veikkaan, että Timo Suhonen nousee valtuuston johtoon.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta hän tuskin enää ottaa. Se on liian työläs paikka miehelle, joka tykkää kovasti nykyisestä työstään Teollisuusliiton aluetoimitsijana.

Sitä paitsi Suhonen pääsee leipätyössään kiertämään Savo-Karjalaa ja sen tuntemusta tarvitaan seuraavassa voimankoitoksessa. Suhosen voittokulku Varkaudessa oli nyt niin vahvaa, että eduskuntavaalien ehdokkuudesta on enää hyvin vaikeaa kieltäytyä.

Paikka Arkadianmäeltä jäi viimeksi muutama äänen päähän ja takuuvarmasti kaihertamaan.

– Ei tässä pidä nyt hoppuilla. Pitää odottaa tarkistuslaskenta, leukaili äänikuningas sunnuntain vaalivalvojaisissa omalle joukolleen.

SDP otti Varkaudessa rökäletappion. Varkaus ei enää ole maan demarivoittoisin kunta vaan löytyy vasta sijalta viisi. Vaikka 16 valtuutettua on yhä paljon, se on neljä valtuutettua vähemmän. Vasemmisto ei vie eivätkä muut vikise, sillä SDP ja vasemmistoliitto eivät enää saa enemmistöä kasaan.

Tunnelmat olivat vaisut demarileirissä, vaikka tappiota oli osattu odottaa Kari Rajamäen ja edellisten vaalien äänikuningattaren Katja Sarakedon jäätyä pois. Hyvää ryhmälle ei ole myöskään tehnyt rajut sisäiset riitelyt.

Perussuomalaisilla oli hyvä tilaisuus iskeä ja sen he todella tekivät. Tavoitteena ryhmällä oli viedä seitsemän paikkaa eikä se kauaksi jäänyt, kun kuusi tuli.

Perussuomalaiset nousi kolmanneksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi ja jätti viiden paikan vasemmistoliiton taakseen. Ääni kuuluu selvästi paremmin kuin ennen ja tulos näkyy vääjäämättä paikkojen jaossa. Jos muita ryhmiä katsoo perinteisellä oikeisto-vasemmisto -akselilla, perussuomaiset pääsi herkulliseen vaa’ankieliasemaan.

Veikkaan kuitenkin, ettei kaupunginhallituksen puheenjohtajuus mene perussuomalaisille vaan se menee kokoomukselle. Myös kokoomus voitti ja nosti valtuutettujensa määrän kymmenestä yhteentoista. Varkauden kaupunginhallituksen uusi puheenjohtaja taitaa olla kokoomuksen Kati Hynninen, josta tulee topakka ja rohkea nuijankäyttäjä.

Toisinkin olisi voinut käydä: kilpasisko Kaisa Hartikainen-Herranen taisteli pitkään äänimäärissä rinnalla mutta vaalipäivän äänissä Hynninen vei voiton. Näinköhän vahvojen naisten pelin ratkaisi Warkauden Lehden sunnuntain etusivun hauska ilmoitus, jossa entinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Selkomaa totesi Kati Hynnisen läpäisseen hänen syyninsä?

Kaikkein mielenkiintoisinta kuitenkin on, millaista politiikkaa Varkauden valtuusto alkaa tehdä. SDP:n voimahahmo Kari Rajamäki oli tiukka isäntä omassa porukassaan ja hänen varjonsa oli monen muunkin yllä. Nyt tilanne on täysin toinen. Poliittinen kulttuuri lähtee muovautumaan vääjäämättä toisenlaiseksi Varkaudessa – tai ainakin niin kaikki toivovat.

Varkaudella on edessään raskaat talouden tasapainotuksen vuodet. Niistä ei kunnialla riidellen selvitä.

Suurimman ryhmän vetäjän Timo Suhosen paineet ovat kovimmat: häneltä odotetaan yhtä aikaa keskustelevaa ja kuuntelevaa otetta mutta myös jämäkkää johtajuutta.

Kommentoi