Pääkirjoitus 13.6.2021 On aika vaikuttaa: äänestysprosentin nousu olisi hieno asia paikallisdemokratialle

Ennakkoäänestys sujui hienosti Varkaudessa ennen kaikkea siksi, että ennakkoon äänestäneiden määrä nousi edellisistä kuntavaaleista. Nousu oli tuntuva, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa kävi äänestämässä ennakkoon 25,8 prosenttia äänioikeutetuista ja äänestäneitä oli nyt 30 prosenttia. Jos tänään varsinaisena äänestyspäivänä innokkuus sanoa sanansa on samaa luokkaa, Varkaus pääsee kirjaamaan kohtuullisen ja ainakin nousevan äänestysprosentin. Se olisi hieno asia paikallisdemokratialle!

Tampereen yliopiston lehtorin ja vaalitutkijan Sami Borgin mukaan kuntavaalien lopullista äänestysaktiivisuutta on äärimmäisen vaikea päätellä (IL 8.6.). Koska ennakkoäänestyksen aika oli tällä kerralla tavallista pidempi, oli odotettavissa, että myös äänimäärä kasvaa. Kesävaalit ja kahden viikon mittainen ennakkoäänestysaika tekevät lopullisen äänestysprosentin arvioimisesta erityisen haastavaa.

Toivottavasti varsin mielenkiintoiset poliittiset asetelmat tuovat intoa äänestää myös heihin, jotka ovat kannattaneet edellisellä kerralla nukkuvien puoluetta. Valtakunnallisissa gallupeissa Kokoomus, perussuomalaiset ja SDP kulkevat lähes tasatahtia. Heijastuuko samat asetelmat Varkauteen tai muualle Keski-Savoon? Vai tekeekö joku muu ryhmä paikallisesti yllätyksen?

Oli oma mieli minne suuntaan tahansa kallellaan, ääni ei venettä pääse keinuttamaan, jos sitä ei anna. Siispä varkautelaiset ja muut keskisavolaiset omissa kunnissanne, on aika vaikuttaa. Liikkeelle pitäisi nyt saada erityisesti nuoria aikuisia, jotka herkemmin jättävät vaaliuurnan väliin.

Äänestäminen ei ole velvollisuus vaan oikeus. Hyvää kuntavaalien sunnuntaita!