Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Mervi Vidgrén Millainen brändi ja tarina Varkauden alueesta rakennetaan: pito- ja vetovoima rakentuu monista tekijöistä

Varkauden alueen kauppakamari järjesti yrityksille, oppilaitoksille ja kuntapäättäjille Keski-Savon osaamisselvitykseen liittyvän tapaamisen. Viesti oli selvä: eri koulutusasteiden osaamista ja siihen liittyvää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Varkauden energiatekniikan keskittymän lisäksi osaamista tarvitaan laajasti ja erityisesti työssä olevan väestön osaamistarpeet korostuivat.

Kevään aikana valmistui korkeakoulutuksen ja seutukaupunkien vuorovaikutus -selvitys, jonka valmistelussa minulla oli mahdollisuus olla mukana. Seutukaupunkien elinvoiman tärkeimpiä tekijöitä ovat osaavan työvoima saatavuus sekä TKI-toiminta. Alueen pito- ja vetovoima rakentuu monista tekijöistä.

Millaisen brändin ja tarinan Varkauden alueesta rakennetaan? Keskeiset elementit ovat valmiina. Varkaus on keskellä Suomea ja osana Saimaan aluetta. Alueella on vahvaa kansainvälistä teollisuutta, joka tarjoaa monenlaisille osaajille mahdollisuuden rakentaa tulevaisuutta myös uransa näkökulmasta.

Savonia-ammattikorkeakoulu on kehittänyt kaikissa toiminnoissaan vahvasti digitaalisuutta ja tämä osoittautuikin vahvaksi tueksi koronapandemian aikana. Koulutuksessa jo ennen pandemiaa oli nähtävissä opiskelijoiden halua opiskella joustavasti ja monimuotoisesti. Koronan aikana paikkariippumaton koulutus ja opiskelu tulivat osaksi arkea.

Korona-ajan opiskelua ja työntekoa tukeneet hyvät käytännöt tulee ottaa myös jatkossa käyttöön. Savoniassa tämä tarkoittaa, että koulutustarjonta avataan selkeämmin ja tuodaan se helposti löydettäväksi digialustalle. Tällä tavoin perustutkintojen ja ylempien ammattikorkeakoulututkintojen opiskelun mahdollisuudet avautuvat paremmin niitä haluaville.

Savoniassa olemme myös pilotoineet yritysten kanssa strategisen osaamisen johtamisen mallia, jossa vastavuoroisesti yritysten kanssa löydetään osaamisen aukot myös pitkäjänteiselle osaamisen kehittämiselle.

Millaisen brändin ja tarinan Varkauden alueesta rakennetaan?

Aluekehittämiseen linkittyy ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta. Näen, että olisi tarve selvittää tutkimusrahoitusjärjestelmän uudistaminen Suomessa. Korkeakouluvision mukaisesti TKI-rahoitus halutaan nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Tavoitteen saavuttamisen kannalta on keskeistä panostaa erityisesti soveltavaan kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Tällä hetkellä ammattikorkeakoulujen tekemälle TKI-toiminnalle ei ole toimivaa kansallista rahoituslähdettä. Suomen Akatemian ja Business Finlandin rahoitukset eivät sovellu pk-yritysten kasvua tukevaan korkeakoulujen kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

Seutukaupunkiselvityksen mukaan työ- ja opiskeluperäisen maahanmuuton tarve on selkeä. Osaajatarpeeseen vastaamiseen tarvitaan Talent Boost-tyyppisiä toimenpiteitä, jotka edellyttävät lupauksia niin korkeakouluilta kuin alueen palveluilta ja yrityksiltä.

Uskallammeko luvata etukäteen opiskelijoille harjoittelupaikan? Nyt on tämänkin keskustelun aika.

Kirjoittaja on FT, Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston (Arene) puheenjohtaja.