Pääkirjoitus 10.6.2021: Yhteishengen ja yksituumaisuuden eteen joutuu tekemään aina töitä, ja Timolassa se on onnistunut

Pohjois-Savon maakuntahallitus vahvisti Pohjois-Savon kylät ry:n esityksen vuoden kylästä. Tunnustuksen sai Leppävirran Timola, jota perusteluissa kutsutaan aktiiviseksi ja eteenpäin meneväksi kyläksi, jossa tehdään toimintaa talkoilla. Yhteistyö on laajaa, ja kylä tukee omien yrittäjiensä toimintaa. Myönteisenä asiana nousi esiin myös se, että kylän toiminnasta tiedotetaan aktiivisesti ja monikanavaisesti.

Kyläläisten viime vuosien suurin hanke on ollut rakentaa uimarannan alueesta monitoimialue, josta onkin tullut koulun rinnalle kylän toinen keskus. Suosittu Soisalo Open Beach Volley järjestetään nyt yhdeksättä kerran. Myös lähiliikuntapaikka on löytänyt käyttäjänsä.

Innokas kylätoiminta ei ole ollenkaan itsestäänselvyys Timolan kaltaisessa kylässä. Varkauteen on matkaa vain kymmenkunta kilometriä. Tällaisista kylistä tulee herkästi nukkumalähiöitä, koska niihin muuttaa toisilleen tuntemattomia ihmisiä läheisestä kaupungista eikä yhteisiä nimittäjiä ole helppoa löytää. Näin ei ole käynyt Timolalle, ja siitä kyläläiset saavat olla erityisen ylpeitä.

Yhteishengen ja yksituumaisuuden eteen joutuu tekemään aina töitä, eikä se varmasti ole tullut timolalaisillekaan ilmaiseksi. " Asukkaat täällä on parasta. Täällä on mukavia ihmisiä, jotka auttavat toisiaan," tuumasivat nuoret kyläläiset kylänraitilla (WL 8.5.).

Leppävirran kunnanvirastolla Timolan, Paukarlahden ja Oravikosken ääntä kannattaa kuunnella tarkasti. Ihmisten asiointimahdollisuuksille läheisissä kaupungeissa ei kannata laittaa kapuloita rattaisiin. Myös kylien kehittämisajatuksia kannattaa kuulla. Näissä kylissä on ollut ja toivottavasti on jatkossakin kasvun mahdollisuuksia nimenomaan kaupungin läheisyyden vuoksi.

Yhteishengen ja yksituumaisuuden eteen joutuu tekemään aina töitä.

Kommentoi