Pääkirjoitus 9.6.2021: Oli rahapula tai ei, lastensuojelun ja perhepalvelujen tilanne on pakko laittaa kuntoon

Varkauden kaupungin perhepalvelut ja lastensuojelu ovat saaneet viime vuosina toistuvasti huonoa mainetta, eikä tälle kierteelle ole tullut vieläkään loppua. Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä kertoo, että perhepalveluissa ja lastensuojelussa henkilöstön vaihtuvuus on viime vuosina ollut niin suurta, että asiakasturvallisuus on voinut vaarantua (WL 6.6.). Huoli on hyvin vakava ja hyvin vakavasti se pitää myös ottaa.

Sosiaalityön resurssipulasta on puhuttu vuosia mutta tilannetta ei ole saatu korjattua. Soile Merilän mukaan erityinen pullonkaula on ollut perheiden palvelutarpeen arviointi, joka pitäisi tehdä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun alaikäisestä on tehty lastensuojeluilmoitus. Kun yhdellä sosiaalityöntekijällä on voinut olla jopa toistasataa asiakasperhettä, palvelutarpeen arvioon ei ole ollut riittävästi resursseja. Näin kaikki perheet ole saaneet tarvitsemiaan palveluja eivätkä ainakaan riittävän nopeasti.

Oli rahapula tai ei, perhepalvelujen ja lastensuojelun tilanne on pakko laittaa viimein kuntoon ja siihen tarvitaan tuki myös poliittisilta päättäjiltä. Työ on jo aloitettu ja sitä pitää jatkaa määrätietoisesti, vaikka asiat eivät korjaannu hetkessä. Iso merkitys on myös sillä, että työyhteisö ja sen esimiestyö ovat kunnossa: hyvä ja avoin kehittämisen ilmapiiri voi auttaa rekrytoinneissa. Työtilat Aallossa ovat nyt sellaiset kuin pitääkin.

Työtä Varkaudessa valitettavasti riittää. Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut ja sen on selvästi suurempi kuin Pohjois-Savon kunnissa keskimäärin. Jokaisen perheen ja lapsen hätä on kuitenkin ainutkertainen, ja kovassa elämäntilanteessa ihmisten, erityisesti lasten, pitää voida luottaa siihen, että he ovat turvassa ja heistä pidetään huolta.

Kommentoi