Mielipide Tiina Grönlund: Valtuusto ei pitänyt huolta peruspalveluista

Tiina Grönlund

Tieto Varkauden lastensuojelun (WL 6.6.2021) henkilökunnan vaihtuvuudesta ei tullut yllätyksenä. Lasten ja perheiden palvelut ovat olleet puutteellisia ja huonosti hoidettu, eikä asiat ole menneet aina ohjekirjan mukaan. Tämän olen tuonut useasti esille niin kaupunginvaltuusossa kuin -hallituksessakin. Myös perusturvalauta on ollut ongelmista tietoinen.

On ymmärrettävää, että henkisesti kuormittavassa asiakaspalvelutyössä kaikki eivät jaksa, mutta Varkaudessa luvut ovat omaa luokkaansa. Uusien työntekijöiden lopettaminen jopa viikon työrupeaman jälkeen kertoo organisaation sisäisistä ongelmista, jotka pian ovat toivottavasti mennyttä aikaa.

Uuden sotejohtajan pesti ei ole alkanut helpoimmalla tavalla. Hyvinvointikeskus Aallon käynnistysvaiheen haasteiden lisäksi yllätyksenä ovat tulleet lastensuojelun ongelmat ja kotihoidon henkilökunnan riittämättömyys.

Nyt on laitettava asiat tärkeysjärjestykseen. Ensin tulee korjata ilmiselvät puutteet ja hankkia riittävästi tekeviä käsiä sinne missä niitä tarvitaan. Näin saadaan tilanne rauhoitettua, nykyisten työntekijöiden kuormaa ja samalla vaihtuvuutta vähennettyä. Sote-johtaja Merilä näyttääkin ryhtyneen tarmolla toimeen. Uusia henkilöresursseja on haussa lastensuojeluun ja lisää tekijöitä saatu kotihoidon puolelle.

Tulevan valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on saattaa lasten ja nuorten palvelut vähintään lain vaatimalle tasolle. ”Toteutuvatko lasten oikeudet Varkaudessa?”, kysyi Varkauden OAJ:n hallituksen puheenjohtaja Jouni Virtanen (WL 2.6.). Eivät toteudu. Kouluissa ei erityistä tukea tarvitseville oppilaille ole riittävästi apua tarjolla ja psykiatriset palvelut ovat aivan liian vähäiset tarpeeseen nähden.

Tällä valtuustokaudella keskityttiin enemmän seinien rakentamiseen kuin palvelujen uudistamiseen tai niiden riittävyyteen. On käsittämätöntä, ettemme ole saaneet riittävää rahoituspyyntöä sote- tai sivistyspuolelta lakisääteisten palveluiden toteuttamiseksi. Valtuutetuille on uskoteltu kaiken olevan hyvin.

Palveluremontti vaatii toimialarajat (sivistys-, terveys- ja sosiaalitoimi) ylittävää kokonaisvaltaista kehitystyötä. Tulevan valtuuston on vaadittava kattava selvitys tarvittavista toimista ja resursseista ja rahat on varattava tulevaan budjettiin. Lakisääteisitä peruspalveluista ei tingitä!

kuntavaaliehdokas (ps.)

Kommentoi