Mielipide Risto Husu: Elinvoimaa

Risto Husu

Helsingin Sanomissa oli (6.6.) mielenkiintoinen artikkeli kuntavaaleihin liittyen. Siinä tarkasteltiin muutamia kuntia lähemmin, joista Kemin tilanteesta löytyy paljon yhtymäkohtia Varkauteen.

Todettiin että perinteinen teollisuuskaupunki on vaikeassa kurimuksessa vähenevien verotulojen, asukasluvun pienenemisen, väestön ikääntymisen ja teollisuuden jatkuvan murroksen kourissa.

Kirjoituksessa avataan laajasti paljon politiikassa ja vaalimainonnassakin käytettyä käsitettä ”elinvoima”.

Mitä se on? Oikeastaan vähän kaikkea. Ihmisten halua olla ja elää jossakin. Nuorten halua vaikkapa opiskelujen jälkeen palata synnyinseudulleen. Elinvoima edellyttää toimivia palveluja, hyvää kaavoitusta ja asumisen tasoa, yleistä viihtyisyyttä ja ennen kaikkea mielekästä työtä.

Ennen vaaleja puolueiden ja kuntapoliitikkojen on varsin helppoa olla yhtä mieltä siitä mitä kaikkea hyvää tarvitaan elinvoiman rakentamiseen.

Rajallisten resurssien ja talouden realiteettien vuoksi joudumme kuitenkin arvottamaan ja priorisoimaan. Kaupungin talouden hallinta ja tervehdyttäminen on elinvoiman rakentamisen perusedellytys. Tätä olen yrittänyt valtuustourallani usein korostaa.

Kemin valtuuston puheenjohtaja tuo artikkelissa esille myös mielenkiintoisen käsitteen ”pienemmäksi kasvaminen”. Eli onko palvelurakenne ja verkostot suunniteltu suurempaa kaupunkia varten ja unelmien varaan? Tässä saattaa Varkaudellakin olla oppimista 62 000 asukkaan strategioineen tai ”talouden tanakkana etunojana”, jota lausetta varsinkin valtuuston ex-puheenjohtaja mielellään viljeli.

Realismi ei ole luovuttamista ja tosiasioita on käytettävä strategiatyön pohjana.

Toivottavasti uuden johdon ohjaamana tuo työ lähtee oikeille raiteille.

kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi