Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mielipide Esa Tuovinen | Elinvoima tarvitsee työvoimaa

Varkaudessa kuten monessa muussakin kunnassa ja kehyskaupungissa tulee olemaan haasteena työvoiman saatavuus. Yritykset eivät tule sijoittumaan alueelle, jollei siellä ole niiden tarpeen mukaista työvoimaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että koulutus on lähialueella oltava heidän tarpeensa mukaista. Tällä hetkellä koulutuspaikat toisella asteella ja alemmalla korkeakouluasteella ovat kovasti miesvoittosia, vaikka ei pitäisi puhua enää tällä tavoin. Kuitenkin tosiasia on se, että koulutus on kahtiajakoista.

Tulevaisuudessa jopa yliopistokaupungit kilpailevat opiskelijoista. Ikäryhmät ovat vuositasolla alle 50 tuhatta. Vain hyvin vetovoimaiset kehyskaupungit voivat vetää nuoria alueelle.

Varkauden työssä käyvien työvoiman määrä on vain 7340 henkilöä. Se on vain 36 prosenttia asukasluvusta. Työvoiman määrä on työssä käyvät plus lomautetut ja työttömät. Tämä on yhteensä 8500 henkilöä. Tulevan valtuustokauden ennakoitu vähenemä työvoimassa on varovaisen ennusteen mukaan 500 henkilöä.

Vähenemän osuus vaikuttaa kunnallisverotuloissa lähes viisi miljoonaa vuonna 2025, vaikka otetaan huomioon mahdollinen palkkatulojen kasvu. Meidän on satsattava tulevaan työvoimaan, jotta selviämme.

Ilman työperäistä maahanmuuttoa Varkaus ei pysty tuottamaan omia peruspalveluita, eikä yrityksille ole riittävää osaavaa työvoimaa. Varkauden nettomuutto oli huhtikuussa alueen sisällä plussa, mutta se ei riitä.

Uusien päättäjien on ymmärrettävä talouden lainalaisuuksista ainakin se, että kaupunki ja sen omistamat yhtiöt ovat joutuneet sijoittamaan niin sanotusti seiniin ja varmasti joutuu myös jatkossa näin tekemään.

Teollisuuden, palveluiden ja näiden alihankkijoiden osuus on Varkaudessa merkittävä. Taitotalon, Enotalon ja Teollisuuskylän rakennuttamissa ja omistamissa kiinteistöissä tekee töitä 1490 työntekijää. Jo yksistään Taitotalon kiinteistöissä toimii yli 600 henkilöä.

Voi tietysti kysyä. Onko tämä oikeanlaista toimintaa kaupungin ja koko Keski-Savon alueen vetovoiman kannalta. Meillä on ollut akkutehtaan kiinteistön ongelmat, mutta kokonaisuus huomioiden ilman näitä merkittäviä satsauksia olisi valtaosa yrityksistä jääneet sijoittumatta alueelle.

Kaupunkikonsernin velkarakennetta on tarkasteltava kriittisesti. Kiinteistöt eivät varmasti ole vuokratuloina kultakaivos, mutta työllisyyden kannalta kuitenkin välttämätön kohde.

Tuon 1500 työntekijän suoranainen vaikutus verotuloihin on yli 23 miljoonaa. Kun otat huomioon muun palvelutarpeen, on luku todella merkittävä. Ilman tätä et palveluja rakenna.

Varkaus tarvitsee hyviä päättäjiä. Valitaan ne demokraattisesti vaaleilla. Varkautelaisten kannalta kaupungilla on etsikkoajat elinvoimaisuuden takaamiseksi. ”Kuuta en lupaa taivaalta, mutta osaamista hyvinkin.”

kuntavaaliehdokas (kok.)