Päätoimittajalta Sari Ristamäki: Testistä kasvoi poliittinen keppihevonen

Sari Ristamäki

Sari Ristamäki

Olen ollut kerran soveltuvuustesteissä vuosia sitten, kun hain nykyistä hommaani. Lähes työpäivän mittainen testi oli melkoista myllytystä.

Ehkä minua fiksummat pystyvät huijaamaan testaajia ja arvioimaan nopeasti, mitä lukuisilla erilaisilla testeillä haetaan. En edes yrittänyt sitä: eniten yritin olla mitä olen eikä sekään ollut paineisessa tilanteessa helppoa.

Lopputulemana sain myös itse pitkän analyysin, millainen olen. Se vasta mielenkiintoista olikin. En tiedä, millainen versio valitsijoilleni, konsernin johdolle meni.

Analyysista on ollut minulle monesti hyötyä, erityisesti stressaavissa ja hankalissa tilanteissa. On hyvä tietää, millaiset käyttäytymismallit ovat kovissa paikoissa itselle tyypillisiä, että voi yrittää välttää pahimpia kuoppia.

Testipäivä nousi mieleeni, kun kuuntelin Joroisten kunnanvaltuuston päätöksentekoa Jaakko Kurosen valinnasta kunnanjohtajaksi. Lähes puolet kunnanvaltuutetuista oli sitä mieltä, että kunnanjohtajan valintaprosessi olisi pitänyt ottaa uusiksi, kun Jaakko Kuroselle ei tehty soveltuvuustestiä.

Kunnan hallintojohtaja Vesa Ellonen, joka toimi valintatyöryhmän sihteerinä, perusteli ratkaisua valtuutetuille topakasti. Työryhmä ja edelleen kunnanhallitus asetti etusijalle neljästä haastatellusta Jaakko Kurosen ja Pekka Kauhasen. Ellosen mukaan he olivat ylivoimaisia verrattuna kahteen muuhun haastateltuun.

Kun Pekka Kauhanen kieltäytyi soveltuvuustestistä ja asetti muitakin vaateita valinnalleen, ykköseksi nousi Jaakko Kuronen, joka vapautettiin soveltuvuustestin vaatimuksesta.

Vesa Ellonen on varmasti täysin oikeassa, ettei soveltuvuustesti olisi kertonut paljoakaan uutta miehestä, joka on istunut vuosia kunnan johtoryhmässä ja työskennellyt yhtä pitkään kunnan sivistysjohtajana.

Haluamattaan valitsijat kuitenkin tekivät karhunpalveluksen Jaakko Kuroselle, joka kyllä itse olisi suostunut testaukseen. Testistä kasvoi poliittinen keppihevonen.

– Joroisissa ei ole ollut tapana testata ketään. Saahan nähdä, kuinka nyt käy, tuumasi yksi joroislainen, kun kunnanjohtajan hakuprosessi oli aivan alkumetreillä.

Eipä tainnut käydä aikoinaan testeissä Joonas Hänninenkään, joka valittiin alle kolmikymppisenä untuvikkona Joroisten johtoon kuusi vuotta sitten.

Mutta Hänninen ei ollutkaan oman kylän poika eikä entinen sitoutumattomien kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Eikä hänen valintansa aikaan ollut kuntavaalien vaalitaistelu hippeimmillään.

Tuttuus on harvoin meriitti, valitettavasti. Se näkyy ehkä hieman myös Joonas Hännisen valinnassa Varkauteen. Todennäköisesti uppo-outo kaupunginjohtaja olisi saanut osakseen paremmat kuherruskuukaudet kuin naapurikunnasta tuttu.

Jaakko Kurosesta tulee todennäköisesti kelpo kunnanjohtaja Joroisiin. Sivistysjohtajana hän on kehittänyt määrätietoisesti Joroisten kouluja ja vapaa-ajan palveluja, erityisesti liikuntapaikkoja.

Kurosen kädenjälki näkyy vaikkapa frisbeegolf-lukiossa, joka lähtee hakemaan uutta potkua ilmastotyöstä, Kotkatharjun alueen kehittämisessä tai vaikkapa urheilukentän remontissa. Yhdessä vaimonsa Anne-Elinan kanssa hän on saanut valtavasti puhtia lasten, nuorten ja myös aikuisten liikuntatoimintaan Joroisissa.

Tällaiset asiat ovat todennäköisesti juuri niitä, jotka ratkaisevat Joroisten vetovoimaa.

Kuronen on ollut uudesta innostuja ja uuden rakentaja: nähtäväksi jää, miten säästäminen, niukkuuden jakaminen ja talouden tosiasioihin sopeutuminen sujuu.

Kommentoi