Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 6.6.2021 Vetovoimaa, koulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa

Aluekehittämiseen erikoistunut konsulttitoimisto MDI kertoi uusimmasta väestöennusteestaan Suomessa (WL 2.6.). Vaikka Varkauden väestötilanne on kehittynyt hyvään suuntaan muutaman viime vuoden aikana, väestötappioiden kierrettä ei ole saatu katkaistua. Sen paremmalta ei valitettavasti näytä muualla Keski-Savossa tai edes koko Savossa. Ennusteen mukaan vain Kuopio kasvaa, eikä senkään kasvuvauhti kova. Konsulttitoimisto MDI:n viesti on, että työvoimaperäiselle maahanmuutolle on selvä tarve, jos työvoiman riittävyydestä aiotaan huolehtia.

Varkaudessa tiedetään hyvin, mitä on työttömyys mutta myös mitä on työvoimapula. Erityisesti varkautelaisilla energiateknologiajäteillä ja myös monelle niiden alihankkijoilla on lähes jatkuva rekry päällä. Keski-Savon ja Varkauden seudun vetovoiman kohentamisesta on puhuttu vuosia ja sen eteen on saatu aikaan monenmoisia kampanjoita. Mielikuvien muuttamien ja muuttuminen vaativat kuitenkin aikaa ja työtä pitää tehdä pitkäjännitteistä.

Koronasta on vaikeaa hyviä asioita löytää mutta yksi niistä kiistatta on, että aika on tuonut etätyön ja sen mahdollisuudet aivan erilailla esiin kuin ennen. Se on iso mahdollisuus Varkauden kaltaisille alueille, jossa toimitaan kansainvälisillä markkinoilla. Milloin työperäisestä maahanmuutosta aletaan puhumaan kunnolla?

Varkauden kauppakamariosasto puhuu vetovoiman lisäämisestä mutta myös koulutuksen järjestäjien ja elinkeinoelämän nykyistä tiiviimmän yhteistyön puolesta (WL 3.6.). Varkauden teollisuudelle ja sen alihankintaverkolle on elinehto, että paikallinen koulutus säilyy ja kehittyy. Tämä tiedetään Savoniassa ja Sakkyssa mutta työtä pitää tehdä, että koulutustarpeissa kyetään näkemään pitkälle tulevaisuuteen, kymmenen tai jopa kahdenkymmenen vuoden päähän.