Mielipide Markko Rothströmm: Karpolla on asiaa

Markko Rothström

Me varttuneemmat muistamme hyvin Karpon, jolla oli usein asiaa. Televisiosta tuli äskettäin dokumentti Hannu Karpon urasta ja aiheista. Tuli vahva tunne, että Karpolla olisi käyttöä myös nykyhetkessä.

Itse olen koko pienen poliittisen urani ajan koittanut tuoda esiin epäkohtia niin Varkauden kaupungin asioissa kuin muillakin alueilla. Totuuden kertojalla ei vain ole kovasti ystäviä politiikan maailmassa.

Valtuuston viimeinen kokous venyi maratonkokoukseksi eli yli 8-tuntiseksi. Monesti asioissa sotkettiin ns. puurot ja vellit keskenään. Pienistä asioista tehtiin isoja. Esimerkiksi virkamiesten hankintarajojen nostosta tehtiin iso haloo, vaikka ne ovat edelleen alhaiset verrattuna muihin kuntiin.

Kaupungin taloudellinen tilanne ja tulos sai jopa ”kehuja” osalta valtuutettuja, vaikka olemme taloudellisesti olleet kriisissä jo vuosikaudet. Talousosaamista tulisi vaatia kaikilta valtuutetuilta tulevaisuudessa.

Valtuustoon ei tulisi äänestää ketään vain siksi, että hän on hyvä vitsinkertoja tai laittaa someen kivoja kuvia. Äänestäjien tulee vaatia meiltä valtuutetuilta parempaa osaamista.

Oli ikävää, että jouduimme todistamaan myös epäilyjä osallistujien humalatilasta ja siitä, kuinka valtuuston puheenjohtajalta karkasi narut käsistä monta kertaa.

Talousosaamista tulisi vaatia kaikilta valtuutetuilta tulevaisuudessa.

Valtuusto on vastuullinen, asiantuntijatyöhön rinnastettava luottamustoimi.

Sain itsekin kuvani Warkauden Lehteen, kun otin kantaa Teollisuuskylän asioihin. Jälleen kerran puheissa sotkettiin kaupungin vanhat vastuut, uudet investoinnit ja yhtiön hallinnon avoimuus.

Itselleni talousosaajana oli tuskaista kuunnella, kun osa valtuutetuista ei edes tiennyt, mitä ovat takausvastuut tai hallituksen vastuut. Tulevan valtuuston ja valtuutettujen on syytä perehtyä talouden realiteetteihin ja termeihin nykyistä paremmin.

Hallintosäännössä olevasta valtuuston kokouspalkkioiden tarkistamisesta kukaan valtuutettu ei uskalla puhua ääneen, kun pelkäävät menettävänsä vaaleissa ääniä. Kaikista asioista tulee uskaltaa puhua, jos lähtee politiikkaan mukaan.

Valtuuston kokouspalkkio oli vuonna 2001 sata euroa ja nyt vuonna 2021 inflaatiotarkistusten jälkeen 88 euroa. Ei taitaisi vasemmiston palkkaneuvotteluissa mennä läpi tuolla ay-puolella.

Toinen näkökulma on laadukkaiden ehdokkaiden saaminen mukaan yhteiseen päätöksentekoon. Työssäkäyvät perheelliset tai esimerkiksi yrittäjät joutuvat miettimään tarkasti ajankäyttönsä ja töidensä suhteen, voivatko asettua ehdolle vaaleissa. Itsensä asettaminen julkiseksi sylkykupiksi vaatii kovaa luonnetta ja olisi toivottavaa, että siihen käytettyä aikaa arvostettaisiin. Raha ei ole pääasia mutta ei tätä voi mukavaksi harrastukseksikaan kutsua.

Politiikassa olen siksi, että jonkun täytyy uskaltaa puuttua epäkohtiin. Kuten eräs ministeri joskus sanoi ”demokratia maksaa aina jotain”.

Koska kaikkeen ei ole varaa täytyy tulevan valtuuston priorisoida investointeja. Onko järkeä investoida uusiin museon tiloihin yli viisi miljoonaa euroa, jos museolla on jo olemassa olevat nykyiset tilat? Onko järkevää rakentaa Kiertotien varteen äänivalli, jos alueen asukkaat eivät sitä halua?

Jos kyselyn mukaan käyttäjät haluavat uimahallin Waltterin koulun ja keskuskentän läheisyyteen, niin miksi kaupungin organisaatio ja päättäjät väenväkisin tunkevat sitä Navitaksen parkkipaikalle?

Saadaanko kaupungin vetovoimaisuutta parannettua sulkemalla lähikouluja ja panostamalla kymmeniä miljoonia seiniin, opettajien ja avustajien sijasta? Hienot puitteet ilman riittävää henkilökuntaa eivät palvele ketään.

Muistakaahan käydä äänestämässä!

Nimimerkki Markkolla on asiaa

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi