Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Eeva-Liisa Pennanen Menkää oikeisiin töihin!

Otsikko on tempaistu iltapäivälehden keskustelupalstalta viime torstaina 3. kesäkuuta, jolloin kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat järjestivät mielenilmauksen Helsingissä. Kulttuuriväki jätti eduskunnalle julkilausuman, jossa todetaan, että heidän alaansa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa. Saman totesivat myös useat haastatellut tunnetut ja tunnustetut taiteilijat.

Yllättävän monessa mielenilmauksen kirvoittamassa lukijakommentissa kulttuuriväen vaatimus kuitenkin lytättiin ”taas ollaan käsi toisten taskulla”-tyyliin ahneiden laiskurien haluksi siipeillä ”oikeita” veronmaksajia.

Uskon, että nämä väheksyjät ovat korona-aikana tavanomaista enemmän kuunnelleet musiikkia ja katselleet kotisohvillaan elokuvia, kun baarit, yökerhot, teatterit, elokuvateatterit, museot ja liikuntapaikat ovat olleet kiinni eikä festareillekaan ole ollut asiaa yli vuoteen.

Lieneekö tullut mieleen, että sen musiikin on säveltänyt, sovittanut ja sanoittanut Joku, ja Joku sen myös esittää. Ja myös elokuvan, tv-sarjan, näytelmän ja you tubesta ilmaiseksi katsotun sketsin on kirjoittanut Joku, ohjannut joku, ja niissä näyttelee Joku.

Tämä Joku on juuri se luovan alan toimija, joka marssii nyt – jo pitkälti yli vuoden epävarmuutta siedettyään – oikeuksiaan peräten.

Tuskinpa hän hamua toisten taskuille, pyytää vain päästä jo harjoittamaan ammattiaan ja saamaan tuloja, joista maksaa veroja. Toki hän toivoo myös, että luovien alojen tukimuodot päivitetään kuntoon vastaisen varalle.

Moni taiteilija on freelancer eli yksinyrittäjä, jolta poikkeuksellinen aika on vaatinut ketteriä konsteja elinkustannuksista selvitäkseen. Eivätkä kaikki ole selvinneet.

Taiteilijat ja muusikot ovat antaneet korona-aikana ilmaiskonsertteja netissä ja ilmaisseet tukensa koronatoimille, jotta tauti saadaan taltutettua. On totta, että korona ryöpsähti naistenpäivänä 2020 järjestetystä konsertista, kun covid-19 juuri teki tuloaan maahamme. Tuolloin ei vielä osattu pelätä pahinta. Sen jälkeen on vahingosta viisastuttu: desinfioidaan ahkerasti käsiä, pidetään maskeja, jätetään turvavälejä, vältetään turhaa reissaamista.

Kovin oudolta on silti tuntunut, kun liikuntapaikat ja ravintolat ovat saaneet olla auki, että esimerkiksi museot, teatterit ja elokuvateatterit on pidetty kiinni, vaikka niissä esitykset olisi voinut järjestää terveysturvallisesti jättämällä riittävästi tyhjiä penkkejä katsojien väliin. Tässä on yksi epätasa-arvoinen kohta, josta kulttuuriväki muistuttaa.

Näyttelijä Martti Suosalo kuvasi taiteilijoiden asemaa: ”Muut ovat olleet laivan kannalla, me olemme olleet ruumassa pumppaamassa vettä pois, jotta alus pysyy pinnalla.”

Vaikka itse olen saanut leipäni palkkatyöstä, silti olisin marssinut eduskuntatalolle solidaarisuuslippua liehutellen, jos olisin ollut lähempänä. Nyt otin kantaa sosiaalisen median välityksellä #OikeusKulttuuriin.

Mieti, jos musiikkia, teatteria tai ylipäätään taidetta ei olisi!