Pääkirjoitus 2.6.2021 Joroisten ja Varkauden välit ovat kehittyneet hyvään suuntaan ja hyvä yhteistyö varmasti jatkuu

Joroisten uusi kunnanjohtaja on Jaakko Kuronen. Onneksi olkoon! Joroisten valtuusto oli vähällä kompastua järjestämättä jääneeseen soveltuvuustestiin mutta sai loikattua asian yli ja valittua uuden kunnanjohtajan lopulta yksimielisesti. Oman kylän poika sai laajaa tukea valintaprosessin aikana mutta sai tuntea nahoissaan myös vanhan sanonnan siitä, ettei kukaan ole profeetta omalla maalla.

Joroisten ja Varkauden välit kehittyivät hyvään suuntaan Joonas Hännisen aikana ja on vaikeaa kuvitella, että ne Jaakko Kurosen aikana muuksi muuttuisivat. Joroinen on osa Pohjois-Savoa ja yhteinen maakunta tuo sinällään naapurusten välille runsaasti luontevasti yhteisiä asioita. Sosiaali- ja terveydenhoitoa Varkaus ja Joroinen ovat hoitaneet yhteistyössä useita vuosia, ja jos valtakunnallinen soteuudistus toteutuu, molempien kuntien palvelut ovat Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Jos sote syntyy, Joroinen sanonee hyvästit Etelä-Savon sairaanhoitopiirille Essotelle.

Kunnanjohtajan pesti on selkeästi Kuroselle kasvun paikka. Mutta jos Jaakko Kurosen innovatiivinen ja uudelle innostunut tapa johtaa ja kehittää aikoinaan Puurtilan koulua ja sittemmin Joroisten kunnan sivistystoimea jatkuu myös kunnan kehitystyössä, uusia avauksia on odotettavissa.

Kiitossanoissaan valtuustolle Kuronen puhui vakaan talouden ja itsenäisen kunnan puolesta. Kuntaliitokset taas eivät ole erityisesti tapetilla valtakunnallisesti eivätkä myöskään keskisavolaisittain. Tiiviin kuntayhteistyön tarve kuitenkin tunnustetaan, ja Jaakko Kuronen tuskin tulee olemaan sen esteenä Joroisten ja Varkauden välillä. On hienoa, että keskustelu on pienin askelin laajentunut pelkästä yksittäisten kuntien edusta keskisavolaiseen etuun varsinkin elinkeinopoliittisesti tärkeissä asioissa.