Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Jouni Virtanen | Toteutuvatko lapsen oikeudet Varkauden kouluissa?

Tällä hetkellä Varkauden kouluissa vain Repokankaalla ja Waltterin koulussa on palkattuna erityisluokanopettajia, joilla on pätevyys antaa opetusta erityisen tuen oppilaille. Erityisen tuen oppilaita on kuitenkin kaikilla Varkauden kouluilla.

Jos oppilaalla on erityinen tuki, hän on lain mukaan oikeutettu kokoaikaisesti erityisopettajan opetukseen niissä aineissa, joissa hänellä on yksilöllistetty oppimäärä. Tällä hetkellä suuri osa erityisen tuen oppilaista saa vain osa-aikaista erityisopetusta. Edes Waltterin koulussa kaikki tukeen oikeutetut eivät saa tarvitsemaansa opetusta.

Myöskään oppilaan oikeus lähikouluun ei saisi poissulkea mahdollisuutta saada riittävää tukea, tarvittaessa pienryhmässä.

Suuri ongelma on myös resursoinnin joustamattomuus. Vaikka lukuvuoden aikana havaittaisiin tarvetta oppilaan tuen tarpeen muutoksiin, niitä ei ole mahdollista toteuttaa, koska pätevää henkilökuntaa ei ole palkattu riittävästi.

Voidaankin kysyä, kumpi on kalliimpaa: oikeanlainen tuki oikeaan aikaan annettuna vai kalliit korjaustoimenpiteet ja pahimmillaan oppilaan syrjäytyminen myöhemmin elämässä?

Myös opettajan näkökulmasta tilanne on kestämätön. Luokkatilanteessa riittämättömyydentunne on jatkuvaa, koska opettaja ei millään yksin pysty vastaamaan oppilaiden yksilöllisiin tuen tarpeisiin. Psyykkisesti oireilevia oppilaita on koko ajan enemmän.

Opettajan painetta lisää se, etteivät oppilaat saa tarvitsemaansa tukea ja hoitoa. Jatkuva riittämättömyyden tunne vaikuttaa myös työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Tämä vaikuttaa suoraan sairauspoissaoloihin ja myös henkilöstön pysyvyyteen.

Tarvitsemme päteviä ammattiosaajia oikeaan paikkaan oikeaan aikaan pysyvästi.

Mielestämme Varkauden kaupungin tulee palkata erityisluokanopettajia kaikille Varkauden kouluille. Näin koulutuksenjärjestäjä takaisi kaikille erityisen tuen oppilaille tasavertaisen oppimisympäristön.

OAJ Varkaus esittää kysymyksen kuntapäättäjiksi haluaville: Kuinka aiot vaikuttaa lasten oikeuksien toteutumiseen Varkaudessa?

puheenjohtaja

OAJ Varkauden hallitus