Pääkirjoitus 27.5.2021: Ilmasto vaatii tekoja myös jokaiselta varkautelaiselta, eikä omaa vastuuta voi väistää vetoamalla siihen, että muualla maailmassa on vielä pahempia tupruttelijoita

Varkauden kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina ohjelman, jonka merkitys kantaa pitemmälle tulevaisuuteen kuin monen muun päätöksen. Kaupungin oma ilmasto-ohjelma tähtää siihen, että Varkaus on hiilineutraali vuonna 2035, mikä edellyttää 80 prosentin päästövähennyksiä.

Työtä riittää, sillä tilastojen mukaan Varkauden päästöt ovat vähentyneet vuosien 2005 ja 2018 välillä asukasta kohti vain kaksi prosenttia. Ohjelma listaakin konkreettisia tavoitteita ja keinoja niihin pääsemiseksi sekä niitä toimia, joita ilmaston eteen Varkaudessa jo nyt tehdään.

Yksittäisinä toimina esimerkiksi ruokahävikin vähentäminen tai pyöräilyn suosiminen eivät kuulosta siltä, että niillä pelastetaan koko maapallo, mutta jokaisella valinnalla ja teolla on väliä. Ennen pitkää myös lainsäädäntö alkaa edellyttää meiltä kaikilta tiukempia toimia. Suomalaiset ja varkautelaiset eivät voi väistää omaa vastuutaan vetoamalla siihen, että muualla maailmassa on vielä pahempia tupruttelijoita.

Varkaudessa suurimmat päästölähteet ovat edelleen liikenne ja kaukolämpö, joista tulee noin puolet päästöistä. Tilastoissa eivät näy teollisuus ja läpikulkuliikenne, joiden rooli Varkaudessa on aivan toista luokkaa. Riikinvoiman kattila tuottaa varkautelaisille lämpöä polttamalla jätteitä, ja päästöjen kannalta muovien poltossa kyse on fossiilisesta polttoaineesta, sillä valtaosa muoveista valmistetaan yhä öljystä.

Pohjois-Savon maakunnallinen ilmastotiekartta on valmistumassa, ja Kesto-hanke laatii omaa ilmasto-ohjelmaa koko Keski-Savoon. Teollisuuden ja muun elinkeinoelämän suuntaan tehdään myös yhteistyötä, ja pienet ja keskisuuret yritykset saavat kaupungin elinkeinotoimelta työkaluja myös ympäristön seurantaan.

Päästöjen kannalta muovien poltossa kyse on fossiilisesta polttoaineesta.

Kommentoi