Mielipide Pia Hedman: Itsensä näköinen puheenjohtaja

Kirjoittajan mielestä demokratiassa kukaan ei ole toista suurempi vaan jokainen mielipide on yhtä arvokas. Tiina Laine

Pia Hedman

Tämä valtuustokausi alkaa olla lopuillaan. Neljässä vuodessa vauva ehtii kasvaa taaperoksi. Näin kävi poikamme pojalle. Kerkesipä toinen ajanlasku alkaa poikamme tyttäressäkin. Nuorempi tyttäremme lähti opiskelemaan, vanhemmat lapsemme ovat kiinnittyneet työelämään.

Koronapandemia on värittänyt elämäämme jo pian puolitoista vuotta. Samaan ajankohtaan vakavan viruksen kanssa ajoittui minun elämässäni valtuuston puheenjohtajan vaihdos.

Minut valittiin valtuuston puheenjohtajaksi kevättalvella 2020 ja samalla siirryimme kokouksissa hybridimalliin. On saanut olla paikalla tai etänä, kukakin tilanteensa mukaan.

Minua neuvottiin alussa, että jokainen puheenjohtaja tekee puheenjohtajuudesta itsensä näköisen. Niin minä olen tehnyt.

Vaikka olin toiminut puheenjohtajan rooleissa eri yhteyksissä aiemminkin, valtuuston kokousten julkisuus ja virallisuus on vaatinut aiempaa laajempaa perehtymistä ja uuden opettelua. Innolla ja motivoituneena otin pestin vastaan ja hyvää oppia sekä neuvoa sain niin viranhaltijoilta kuin toisilta luottamushenkilöiltäkin.

Lämmin kiitos kaikille siitä!

Puheenjohtajuusaikaan on sisältynyt vakavia keskusteluja virkamiesten kanssa mm. pandemiaan liittyen ja monenlaista selvittelyä luottamushenkilöiden kanssa.

Puheenjohtajuutta on yhtä monta kuin on puheenjohtajaakin, joten vertaamaan on turha lähteä. Näen kuitenkin, että jonkinlainen kulttuurin muutos puheenjohtajan vaihtuminen aina on. Ja vaikka puheenjohtaja on käytännössä vain yksi valtuutetuista, kyllähän se luo heijastetta koko valtuuston toimintaan.

Itse uskon edelleen aidosti demokratiaan. Kukaan ei ole suurempi toistaan, vaan jokaisen mielipide on yhtä arvokas ja sen saa tuoda esille. Mikä mielipide ja näkemys sitten saa eniten kannatusta, se tulee päätökseksi ja sillä sitten edetään. Usein tämä tarkoittaa myös kompromisseja.

Vaikka joskus tiukatkin keskustelut pitkittävät kokouksia, ne ovat kuitenkin tarpeen. Kuinkas muuten tietäisimme toistemme ajatuksia ja näkemyksiä?

Jokainen meistä edustaa omia äänestäjiään ja tuo sitä tärkeää näkemystä esille. Hyvää käytöstä olen puheenjohtajana edellyttänyt, se on yksi elämän peruskiviä.

Näen, että yhteistyökyky ja keskinäinen luottamus ovat tärkeimpiä elementtejä, että päästään eteenpäin. Nämä ulottuvat paitsi luottamustoimissa toimiviin, myös viranhaltijoihin. Molemmilla tahoilla on omat roolinsa; luottamushenkilöt luovat pohjaa viranhaltijoiden johtamalle operatiiviselle toiminnalle. Päätavoitteet ovat kuitenkin samat.

Ellei yhteistyö suju, eikä ole luottamusta toinen toisiimme, energia ja tekeminen suuntautuu aivan epäolennaisiin asioihin.

Vajaa puolitoista vuotta on ollut kuitenkin suhteellisen lyhyt aika ottaa kokonaisuutta haltuun. Myöskään toivomani kuntalaisten kanssa yhteinen keskustelu ja tekeminen eivät ole päässyt koronan vuoksi kunnolla käyntiin.

Uskon kuitenkin, että alkuun päästiin. Monta isoa asiaa on liikahtanut eteenpäin ja useita on vireillekin tullut. Tästä sitten uusi valtuusto jatkaa.

Toivon, että uusi valtuusto on sopivasti kokemukseltaan uutta ja vanhaa, erilaisia taustoja omaavia, eri-ikäisiä valtuutettuja. Jos ja kun kun sote luovutetaan hyvinvointialueelle, on erittäin tärkeää jatkuvuuden kannalta olla luottamushenkilöissä monenlaista osaamista.

Tämä ei ole jäähyväispuhe, vaan tarjous jatkosta. Olen edelleen intoa puhkuen ja osaamistani tarjoten käytettävissänne valtuutettuna myös seuraavalla kaudella, jos niin halutaan.

kuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi