Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Erkki Leppävuori | Akkutehdas ja sen kiinteistö menivät sekaisin Jaakko Ikosen kirjoituksessa

Kuntavaaliehdokas Jaakko Ikonen kirjoittaa vaalitiedotteessaan (WL 22.5.) akkutehtaan näytelmästä. Lainatakseni erästä kuntapäättäjää, kysymyksessä on todellinen draama. Ikonen korostaa kuntalaisten oikean tiedon saannin tärkeyttä. Tässä hengessä on syytä tuoda esiin noita oikeita asioita.

Ikosen kirjoituksessa sekoitetaan käsitteet akkutehdas ja akkutehtaan kiinteistö. Ainoastaan tuossa kiinteistössä on Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:llä eli Varkauden kaupungilla rooli. Kumpikaan edellä mainituista ei ole eikä tietenkään pidäkään olla missään roolissa itse liiketoiminnan eli akkutehtaan kanssa.

Tietysti voidaan kysyä, pitääkö kunnan olla mukana ylipäänsä minkäänlaisessa liiketoiminnassa, jossa yksityinen sektori toimii. Kilpailulainsäädännön mielessä vastaus on ei lukuunottamatta tilannetta, jossa on ns. markkinapuute. Ja eipä Varkaudessa juurikaan ole yksityisen sektorin tarjontaa teollisuuskiinteistöjen osalta.

Niinpä vuosia sitten tehty päätös akkutehtaan käyttöön tarkoitetun kiinteistön rakentamisesta on pohjautunut sen hetkiseen tietoon ja parhaaseen näkemykseen.

Näin jälkikäteen voi tietenkin todeta, että tuo silloinen näkemys ei ehkäpä ollut ihan oikea. Mutta tällainen arviointi on enemmänkin poliittinen kuin juridinen.

On tärkeätä todeta, että akkutehtaan konkurssipesä hoitaa ns. akkutehtaan realisointia. Teollisuuskylä Oy:llä tai Varkauden kaupungilla ei ole mitään juridista roolia tässä asiassa. Mutta kiinteistön mahdollisesta myynnistä tai uuteen tarkoitukseen muuntamisesta päättävät em. tahot.

Molempia toimia on epäilemättä edistetty, ja Ikonenkin on niistä tietoinen. Valitettavasti kaikkia valmisteluja ei voida käydä julkisuuden kautta.

On myös todettava, että Teollisuuskylä Oy:llä on konkurssipesältä runsaasti vuokrasaamisia, joiden kohtalo selviää vasta konkurssipesän lopullisessa selvityksessä.

Ikonen peräänkuuluttaa erityistilintarkastusta. Kuten hän taitavana juristina tietää, termiä erityistilintarkastus ei juridiikka tunne.

Mikäli Ikonen tarkoittaa osakeyhtiölain 7:7 pykälän mukaista yhtiön erityistä tarkastusta, niin sen aloittamisesta päättää Itä-Suomen aluehallintovirasto asianomaisen osakeyhtiön yhtiökokouksen aloitteesta.

Jos taas Ikonen tarkoittaa yhtiössä tehtävää erityistä talouden ja hallinnon tarkastusta, pitäisi tuoda esiin se, mitä asioita ja millä aikajänteellä halutaan tilintarkastajan tai vastaavan tarkastavan. Tällaista rajausta ei löydy konsernijaoston mistään pöytäkirjasta.

Lopuksi on korostettava sitä, että kaupungin tilintarkastajat ovat vuosien mittaan hoitaneet tehtävänsä asiallisesti, eikä mitään sellaista Ikosen vihjaamaa ole tuotu esiin, joka tekisi tarpeelliseksi edellä kuvattuja erityisiä tarkastustoimia.

On ymmärrettävää, että kuntavaalien kynnyksellä asioita väritetään poliittisesti tarkoituksenmukaisella tavalla.

Toivottavaa kuitenkin olisi, että vaikeiden asioiden ratkaiseminen nähdään yhteisenä ponnistuksena. Draaman rakentaminen jääköön vain joidenkin poliitikkojen harrastukseksi.

professori,

Keski-Savon

Teollisuuskylä Oy:n edellinen

hallituksen puheenjohtaja