Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pääkirjoitus 23.5.2021 Alvar Aalto kiehtoo – Varkauden ja Aallon yhteys on yhä harmillisen huonosti tunnettu

Euroopan neuvosto on valinnut Alvar Aalto Route -kulttuurireitin arvostettujen Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon (WL 22.5.). Se on samalla ensimmäinen, joka pääsee Suomesta mukaan tähän kovaan porukkaan.

Tunnustus ei sinällään ole erityisen suuri yllätys. Muutama vuosi sitten avattu visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelu on herättänyt suurta kiinnostusta ympäri maailmaa.

Valinta nostaa Alvar Aallon rakennusperinnön kansainvälistä tunnettuutta. Samalla se merkittävä asia Varkaudelle, jolla on oma osansa Alvar Aallon laajassa tuotannossa ja toiminnassa. Varkaudessa Aalto suunnitteli teollisuusrakennuksia, asemakaavoja ja omakotitaloja. Talotehdas levitti aikoinaan varkautelaista tyyppitaloja maan eri puolille.

Varkauden ja Aallon yhteys on yhä harmillisen huonosti tunnettu, vaikka Varkauden museot ja kaupunki ovat nostaneet sitä esiin erityisesti kesäaikaan erilaisilla kulttuurikierroksilla. Toivottavasti valtakunnallinen kulttuurireitti nostaa Varkaudenkin osuutta laajempaan tietoisuuteen.

Kotimaan matkailulla on nyt isoa nostetta, ja monet kulttuurikohteet kirjasivat viime lomakaudelta aivan erilaisia kävijämääriä kuin aiemmin. Tässä trendissä kannattaa olla mukana olemassa olevilla vahvuuksilla, eikä niiden hakeminen ole edes vaikeaa Varkauden rikkaassa kulttuurihistoriallisessa perinnössä. Tämän asian eteen tehdään tärkeää työtä myös Vanha Varkaus -hankkeessa.

Reitin on kehittänyt Alvar Aalto -kaupunkien verkosto, jonka tavoitteena on kuntien elinvoimaisuutta esimerkiksi matkailun keinoin. On hienoa, että Varkaus on mukana tällaisissa verkostoissa nyt, kun tämänkaltaiset kulttuurikohteet ja kierrokset elävät nousukautta.