Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.5.2021 Koronapandemian karaisemat nuoret eivät ole samasta puusta kuin heitä edeltäneet

Tulevien ylioppilaiden nimien julkistus on varma kevään merkki. Voi sanoa, että tänä vuonna niin ylioppilaiksi ja ammattiin valmistuneet ovat poikkeuksellisen valmiita. Opintoja yli vuoden leimannut pandemia on laittanut nuoret ja heidän opiskelunsa kovien haasteiden eteen. Vaikka Varkauden seudulla on selvitty korona-ajasta erittäin hyvin ja käytännössä täysin ilman pahoja virusryppäitä, korona ja sen tuomat rajoitukset ovat olleet leimanneet opiskelua ja elämää.

Tilanne on tuonut ylimääräisen ponnistelun tarvetta opintoihin mutta myös vapaa-aikaan ja nuoruuteen: nämä nuoret tietävät ja muistavat läpi elämän, miltä tuntuu, kun vapautta liikkua ja viettää aikaa ystävien kanssa rajoitetaan. Ikävää on sekin, että tilanne on heijastunut myös sellaisiin rituaaleihin, jotka kuuluvat mukavana osana opintoihin. Vanhojen tansseja on jäänyt tanssimatta ja penkkareita riehumatta.

Pahinta on, että pandemia näyttää vaikuttaneen nuorten elämäniloon. Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan 15–25-vuotiaiden nuorten tyytyväisyydessä elämään on laskenut tuntuvasti. Jos jonkun, niin nuorisomme vuoksi toivoo, että korona hellittää vähitellen otettaan ja antaa nuorille taas mahdollisuuden rakentaa elämäänsä ilman pelkoa, rajoituksia ja poikkeusjärjestelyjä. Monet nuoret, jotka lähtivät pois kotoa viime syksynä vieraalle paikkakunnalle opiskelemaan, ovat viettäneet omituisen ja ehkä yksinäisen vuoden, kun opiskelutovereihin ei ole päässyt tutustumaan.

Toivon mukaan tilanne on myös kasvattanut nuoria. Etäopetusajat ovat voineet tuoda uusia valmiuksia itsenäiseen opiskeluun ja työskentelyyn. Niille taidoille on kysyntää, oli suunta sitten työelämään tai jatko-opintoihin. Koronapandemian karaisemat nuoret eivät ole samasta puusta kuin heitä edeltäneet.