Pääkirjoitus 16.5.2021: Mielipiteensä kävely- ja pyöräilyteistä ja -reiteistä kannattaa kertoa

Heinäveden, Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden asukkailta kysytään parhaillaan näkemyksiä siitä, miten kävelyä ja pyöräilyä voisi kotikunnassa edistää (WL 15.5.) Kyselyyn on aikaa vastata koko kesä, sillä se umpeutuu vasta syyskuussa. Vastauksia hyödynnetään kuntien yhteisen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatimisessa ensi vuonna.

Mahdollisuus sanoa mielipiteensä kävely- ja pyöräilyteistä kannattaa kertoa. Parhaimmillaan tällaiset kyselyt tuovat esiin sellaisia ongelmakohtia tai kehittämisehdotuksia, joita ei ole huomattu ja nostettu aiemmin esiin.

Kävelyn ja pyöräilyn lisääminen on kaikkien kuntien tavoite ja etu: erilainen hyöty- ja kuntoiluliikunta on ensiarvoisen tärkeää, tuo hyvinvointia ja vähentää parhaimmillaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta. Keski-Savon alueen kunnat ovat laatimassa parhaillaan myös ilmasto-ohjelmaa. Autoilun vähentäminen on luonnollisesti yksi tavoitteista, ja se voi mahdollistua kävelyn ja pyöräilyn lisääntymisellä.

Korona-aika on tuonut uusia näkökulmia. Esimerkiksi työ- ja koulumatkoille sekä kauppareissuille on tärkeää, että kunnan keskustan kävely- ja pyöräreitistä on kunnossa. Pääsääntöisesti kunnat näistä myös huolehtivat. Toinen asia on vapaa-ajan retkeilyreitit, joita pystyisi kulkemaan kaikkina vuodenaikoina. Tässä asiassa Pieksämäki on pitkän matkan edellä Vedenjakaja-reitistöllä, jossa huolehditaan myös talviajan kunnossapidosta.

On hyvä, että verkkokyselyt tällaisista lähes kaikkia kuntalaisia koskevista palveluista ovat lisääntyneet. Parhaimmillaan kunnan päättäjät saavat kattavan käsityksen, mitä kaivataan ja tarvitaan. Kannattaa siis mennä oman kunnan verkkosivulle ja vastata kyselyyn.

Kommentoi