Näkökulma Sari Turunen: Junalla pääsee jalkapallon EM-kisoihin mutta suomalaiset yrittäjät eivät tiedä, saako kuukauden päästä järjestää edes sadan hengen tilaisuuden

Sari Turunen

Suomen hallitus suunnittelee paraikaa junaliikenteen avaamista Venäjälle jalkapallon EM-kisojen ajaksi 14. kesäkuuta. Näin suomalaiset kisaturistit saadaan turvallisesti perille 35 000 muunmaalaisen sekaan.

Valtionyhtiö Finnair taas lisää lentojaan kesäksi. Usaan ja Aasiaan niitä on kuulemma kovasti toivottu.

Mutta.

Samaan aikaan suomalaiset yrittäjät eivät tiedä, saavatko kuukauden kuluttua järjestää vaikkapa edes 100 hengen tilaisuuden, ihan kotomaassa, niissä omissa kylätaloissa, saleissa ja toreilla.

Suomalaisen urheilukansan, johon itsekin lukeudun, ei tarvitse odottaa lupaa. Väki on ilmoittanut halunsa lähteä EM-kisoihin, siispä hallitus etsii keinoja, jolla se tapahtuisi turvallisesti. Bussit, joissa hallitus on koronavuoden ajan antanut kansalaistensa huoletta kulkea, halutaan korvata turvallisemmaksi luokitetuilla junilla. Niissä ei korona kai jalkapallofaneihin tartu.

Kun taas yritykseni järjestäisi Lättähatulla lavatansseihin -matkan, en saa lupaa edes pelkkään junamatkaan koronarajoitusten vuoksi. Ehken ei olisi pitänyt mainita, että kolmen vaunun nostalgiajuna Jyväskylästä Kermankosken lavalle ei kuljettaisi jalkapallon vaan tanssin ystäviä?

Olisi pitänyt älytä järjestää EM-teatteri.

Huoli on suuri myös kesälomalaisten kaipuusta kaukomaille. Ei hätää, hallitus sallii meidän lähtevän!

Pääsemme pian Finnairilla Los Angelesiin, Bangkokiin ja noin 60:een muuhun kohteeseen. Turvallisesti, vain pari-kolmesataa matkustajaa kylki kyljessä.

Erehdyitte varmaan jo luulemaan, että se olisi jotenkin yhtä vaarallista kuin vaikka teatterissa istuminen samankokoisella porukalla Suomessa. Hahaa!

Finnairillapa onkin turvallisuustiedote. Se varmistaa maskin käytön. Ja turvavälien noudattamisen aina, kun se on mahdollista, lukee tiedotteessa.

Yritykseni järjestää kesäteattereita Kermankosken tanssilavalla Heinävedellä. Odotan viranomaisten päätöstä siitä, saavatko asiakkaat saapua paikalle omilla autoillaan ja tutuissa porukoissa busseilla, kuten fanit Venäjälle?

Saadaanko istuutua saliin maskit kasvoillaan kahden tunnin ajaksi, kuten vaikkapa lentokoneessa? Juoda väliaikakahvit, kuten ravintoloissa?

Myös nämä, pääasiassa kertaalleen rokotetut, kulttuurinystävät ovat ilmaisseet vuoden ajan suuren halunsa tulla tilaisuuksiin. Alkaako hallitus siis järjestämään heille turvallisempaa kuljetusta? Ehei.

Olisi pitänyt älytä järjestää EM-teatteri. Tai ehkä tilaisuus sallitaan, jos sydänkerhon ja eläkejärjestöjen väestä muodostetaan ensin kymmenhenkiset joukkueet potkimaan palloa lavan sisäpihalla muiden katsoessa?

Olisiko selvää, että tapahtuman saa järjestää, jos vain Finnair ilmoittaisi aloittavansa lennot kohteeseen? Airbus350-900:lla Kerman suoralle, josta lentokenttäbusseilla lavalle? Jos nuo lennot nyt jostain syystä eivät toteutuisi, auttaako edes, jos teen tismalleen samanlaisen tiedotteen kuin Finnairilla?

Suokaa anteeksi kyynisyyteni.

Ei tarvitse olla edes lapsi nähdäkseen, ettei keisarilla ole enää kotvaseen ollut niitä vaatteita.

Kirjoittaja on tapahtumatuottaja.

Kommentoi