Mielipide Kati Hynninen: Veron korotus vai palvelun karsiminen?

Kirjoittaja muistuttaa, että yhteistyöstä yksityisen kanssa on hyviä kokemuksia muun muassa päivähoidossa. Ilona Noponen

Kati Hynninen

Vaalikoneet ovat laittaneet ehdokkaat valitsemaan puolensa vastakkainasettelussa verojen korottamisen tai palvelujen karsimisen puolesta. Kuntien tiukka taloustilanne pakottaa päätöksentekijöitä tekemään tulevaisuudessa vaikeitakin päätöksiä, mutta onko vaihtoehtoja oikeasti pelkästään nämä kaksi?

Itse ajattelen, että verojen korottamisen tulee olla keinoista viimeisimpiä. Verojen korottaminen ei korjaa vuotavia rakenteita, joten korotuksesta saatu hyöty lämmittää vain hetken. Lisäksi korotuksilla vähennetään ostovoimaa ja sitä kautta vaikutukset yrittäjyyteen ja työllisyyteen ovat negatiiviset.

Valveutuneet kansalaiset myös seuraavat kuntien taloustilannetta – vetovoimaa ei ainakaan lisää kunnan kova verotus.

Vastakkaiseen vaakakuppiin verotuksen kanssa on helppo iskeä palveluiden karsiminen.

Kunnille on määritelty paljon lakisääteisiä palveluja jotka kunnan on järjestettävä. Mielestäni elinvoimaisen kunnan on kyettävä tarjoamaan kuntalaisille myös ei-lakisääteisiä palveluja.

Elinvoimaisessa kunnassa asukkaille tulee olla tarjolla hyvinvointia lisääviä palveluja mitkä tulee nähdä myös ennaltaehkäisynä. Kaupunki ilman leikkipuistoja, uimarantoja, uimahallia tai teatteria ei varmastikaan monen mielestä olisi kovin houkutteleva asuinpaikka nykyisillekään, saatikka muuttoa harkitseville.

Palveluiden järjestämisvastuun myötä kunnalla on vapaus miettiä parhaita mahdollisia keinoja palveluiden tuottamiseen. Tärkein tavoite tulee olla kuntalaisille laadukkaat palvelut vastuullisesti verovaroin tuotettuna.

Päätöksentekijänä ja varkautelaisena veronmaksajana olen huolissani, ettei Varkaudessa ole kyetty laajempaan tarkasteluun tavasta palveluiden tuottamiseen. Yhteistyöstä yksityisten toimijoiden kanssa tuotetuista palveluista on hyviä kokemuksia ympäri Suomea.

Varkaudessa mennään helposti yksittäisen vuosien takaisen epäonnistumisen taakse, minkä voimalla tunnutaan helposti torpattavan kaikki palveluiden tuottaminen yhteistyössä markkinatoimijoiden kanssa.

Kaupunki järjestämisvastuullisena on oikeutettu ja velvoitettu vaatimaan palvelulta laatua, oli tuottajana kuka tahansa. Varmasti monissa toiminnoissa on hyvä pitää myös omana toimintana tuotettu palvelu rinnalla, jotta ”isännän” osuus säilytetään.

Mutta esimerkiksi lasten päivähoidon, ikääntyneiden asumispalveluiden ja kotihoidon palveluiden toteuttamisesta yhteistyössä yksityisen kanssa meillä on hyviä kokemuksia. Voisimmekohan jo antaa periaatteelle periksi ja laajentaa tätä toimivaa yhteistyötä tulevalla valtuustokaudella?

Toivottavasti saan olla mukana tekemässä tätä muutosta!

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen vpj., kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi