Pääkirjoitus 15.5.2021: Lääkäreiden huippupalkkatasossa lienee kyse Varkauden menneiden vuosien painolastista

Varkauden ja Joroisten terveyskeskuksen henkilökunta tekee parhaansa. Kati Soininen

Varkauden kaupungin palkkalistoilla olevat lääkärit nauttivat korkeasta palkkatasosta. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin henkilöstö- ja hallintojohtaja Janne Niemeläinen arvioi, että varsinkin erikoislääkäreiden palkat ”kuulostavat hurjilta” (WL 9.5.).

Yhden erikoislääkärin palkka on lähes sama kuin tulevan kaupunginjohtajan Joonas Hännisen ja toisen selvästi sitäkin muhkeampi. Vielä tätäkin korkeammaksi on hinnoiteltu uuden johtavan ylilääkäri viran palkka. Kuukausipalkat ovat useita tuhansia euroja korkeammat kuin KYSin palkat vastaavanlaisista tehtävistä, arvioi Niemeläinen.

Hyvä lääkäri on ansaitsee hyvä palkan. Potilaille on hieno asia, etteivät lääkärit vaihdu alati. Keskikokoisen kaupungin lääkärin tehtäväkuva voi olla varsin haasteellinen ja laaja-alainen. Pelkästään tällä korkeita palkkoja ei pysty selittämään. Kyse lienee menneiden vuosien painolastista.

Varkaus poti aikoinaan syvää lääkäripulaa ja joutui turvautumaan yksityisiin vuokralääkäreihin. Vuokralääkärifirmat käyttivät kuntien ahdinkoa hyväkseen: koko ajan vaihtuvat keikkalääkärit maksoivat kunnille paljon. Kun Varkaus sitten sanoi hyvästit vuokralääkäreille ja siirtyi takaisin palkkaamaan omaa lääkärikuntaa, siinä onnistuttiin – ja rahalla näyttäisi olevan asiassa iso merkitys. Maassa on yhä sellaisia kuntia, jotka potevat kroonista lääkäripulaa.

Lääkärien palkkataso jää usein alan huippuansioita alemmiksi niissä sairaanhoitopiireissä, joissa on yliopistoja, lääkärikoulutusta ja lääkäreitä tarjolla. Näin ei näytä olevan Varkauden kohdalla. Saisiko Varkauteen ja uuteen hyvinvointikeskukseen työskentelemään alan ammattilaisia maltillisemmalla palkkatasolla? Sitä on vaikea sanoa. Sen joutuu testaamaan Pohjois-Savon sote, jos valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu ja palkkatasoja pitää yhtenäistää maakunnassa.

Kommentoi