Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ihmisiä kiinnostaa, mitä tulee palaneen klubin tilalle

Warkauden Lehti uutisoi laajasti ja asiallisesti Warkauden Klubin palon, josta on herännyt mielenkiinto varkautelaisten keskuudessa. Klubirakennus nöyttää olleen kuin ankkuri varkautelaisille. On tiedetty, että siellä on neuvoteltu ja päätetty lukuiset Varkauden teollisuuden toiminnat, jotka ovat myönteisesti vaikuttaneet kaupungin kehitykseen ja kaupunkilaisten elämään.

Varkautelaisille palanut klubirakennus tuntuu olleen kuin ankkuripaikka. Sitä kaivataan kuin parasta kaveria.

Warkauden Lehdessä olleen lehtikirjoitukseni jälkeen olen saanut useita puhelinsoittoja, joissa kaikissa on koettu klubipalo korvaamattomana vahinkona Varkaudelle.

A. Ahlström Osakeyhtiön myytyä klubikiinteistö Jaakko Ikoselle oli kiinnostuksella seurattu uuden omistajan toimintaa ja uudenlaisia kulttuuri- ja eri järjestöjen sekä kansainvälisiä kohtaamisia.

Todettiin, että kiinteistökaupan eri osapuolet olivat tehneet parhaan mahdollisen ratkaisun kiinteistön käytölle. Oli syntynyt uudenmuotoisia kulttuuripalveluja täydentämään Varkauden tarvetta.

Mitä klubirakennuksen paikalle nyt tapahtuu? Mitä siihen on tulossa? En tiedä tulevia suunnitelmia. Minulta tätä kysytään, koska alue on minulle tuttu.

Rakennuksen tulisi olla puurakenteinen nykyisin varustuksin.

Olin 25 vuotta Varkaus-seura ry:n puheenjohtajana. Tuona aikana 1990-luvulla saneerattiin piirilääkäri Sannfrid Hällströmille rakennettu lääkäritalo, josta tuli Varkauden kotiseutukeskus Tyyskänhovi. Klubirakennus ja piirilääkäritalo kuuluvat samoihin aikoihin samaan rakennusryppääseen. Niin myös toiminta. Tehtaan paikallisjohtaja Henriksson ja piirilääkäri Hällström olivat naapureita.

Rakennuksilla ja niiden asukkailla oli merkittävä vaikutus palvella sitä yhteisöä, joka oli Päiviönsaarella.

Ihmisten yhteydenottojen jälkeen olen ajatellut, että varkautelaisten keskuudessa on tapahtunut kuin herääminen Varkauden vanhan rakennuskulttuurin säilyttämiseksi.

Olen saanut yllättävän mieluisia puhelinsoittoja. Mielestäni ihmiset ovat arvokkaiden asioiden äärellä. Kunnioitetaan ihmisten työtä ja elämää, jotka eri tavoin kukin omalla paikallaan ja panoksellaan ovat yhteiskuntaa rakentaneet.

Minulle henkilökohtaisesti on tullut ajatuksia saamieni yhteyksien myötä, että varkautelaiset todella pitävä kotikaupungistaan, vaalivat sitä ja sen erityispiirteitä. Klubirakennuksen palaminen on jo herättänyt ideoita. Tässä niistä pari:

”Paikalle on rakennettava samantyylinen rakennus, millainen oli klubirakennus, säilyisi terijokelainen rakennustyyli. Rakennuksen tulisi olla puurakenteinen nykyisin varustuksin. Onhan Varkaudessa oma lvl-viilupuutehdas.”

”Paikalle voisi suunnitella Varkaudesta puuttuvan monimuotoisen kulttuurikeskuksen.”

Ideoista ei liene puutetta.

Kiitän kaikkia yhteydenottajia.