Mielipide Tomi Katainen: Tulevaisuuden Varkaus: Päätöksenteon tulisi olla kuntalaisia kuuntelevaa eikä oman poliittisen tavoitteen ajamista

Tomi Katainen

Kun saavuin 22-vuotta sitten Varkauteen hetken mielijohteesta synnyinkaupungistani Iisalmesta, olivat nämä kaksi kaupunkia hyvin samankaltaisia. Kun katson Varkautta nyt, en tunnista sitä enää samanlaiseksi.

Yleiskuva on vanhentuneen kaupungin kaltainen, ilmapiirissä on paljon negatiivisuutta ja yleisolemus on hieman ”rupsahtanut”. Teollisuus on määrännyt täällä aina paljon, millaisena kaupunkimme yleiskuva pysyy ja mikä on meidän toimintakykymme.

Toistuvien budjetti tasapainoilujen, leikkauksien ja toimintatappioiden vuoksi kaupunkimme kassa on ollut tiukilla. Kaupunkikuva ei ole enää houkutteleva, jotta turistit pysähtyisivät kaupungissamme ja jättäisivät tänne enemmän ulkopuolelta tulevaa rahaa.

Teiden varsilla olevat taideteokset ovat ruostuneet ja likaisia, nurmialueet ja istutukset eivät entisessä loistossaan, katukyltit ja opasteet roikkuvat ja ovat heikkokuntoisia. Jos kuvittelet itsesi ajamaan autoa ja näet tällaisilla silmillä lähestyvän kaupunkimme, olisiko se tarpeeksi houkutteleva, jotta sinä päättäisit tutustua kaupunkiin.

Syitähän voi etsiä negatiivisesta muutto suunnasta, menetyistä verotuloista, nousseista kustannuksista, menetyistä tuottotuloista tai laskeneesta syntyvyydestä.

Yleisin syy on kuitenkin se mistä ei monestikaan puhuta ääneen, eli väärät päätökset, väärät investoinnit, väärät mielikuvat ja kokonaisuutena väärä päätöksenteko. Kuitenkin päätöksenteon tulisi olla kuntalaisia kuuntelevaa, sekä ei oman poliittisen tavoitteen ajamista.

Päätöksenteon tulee olla yhteiseen hiileen puhaltamista ja yhteisen tulevaisuuden rakentamista.

Iisalmi taas on raitis ja eloisa kaupunki, mielestäni voidaan puhua varsinkin kesäkaupunkina turisteja houkuttelevana. Torikulttuuri, elämykset ja yhteinen tekeminen on eri tasolla verrattuna Varkauteen.

Yritykset menestyvät ja yritykset tukevat paikallista urheilua, mm. jääkiekkoseura IPK on noussut mestis tasolle. Iisalmessa on tekemisen meininki eikä mielikuvia.

Jossakin se erilaisuus on syntynyt ja ei se voi syntyä muussa kuin kunnallispolitiikassa ja siinä mihin suuntaan kaupunkia halutaan viedä. Ei Iisalmen menestyminen ole mielikuvia, se on todellisuutta! Jospa mekin tekisimme asioista todellisuutta?

Tulevaisuuden Varkaus tarvitsee hallittuja, tiukkoja ja innovatiivisia päätöksiä, sekä kuntalaista kuuntelevaa päätöksentekoa yli puoluerajojen. Tarvitsemme kaupunkiimme kansainvälistä osaamista ja toimintaa. Meidän tulee tukea olemassa olevia elinkelpoisia yrityksiä ja antaa niillä mahdollisuus innovatiiviseen kehittämiseen.

Varkauden tulee olla edelläkävijä, uuden luoja ja tulevaisuuden yhteiskunta. Tukea luontoa, kehittää vaihtoehtoisia toimintatapoja. Luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta, luodaan kaupunkimme houkuttelevaksi ja tehdään asioita yhdessä ja laitetaan paikat kuntoon.

Jokainen meistä voi nostaa kaupungin ilmapiiriä. Ei ilota toisten epäonnesta vaan autetaan naapuriamme hädän hetkellä. Ollaan Me Varkautelaiset.

Tälläisiä asioita ei tehdä yhdessä yössä, ei viikossa, ei vuosissa. Näihin menee vuosikymmeniä, mutta nyt on se aika kun meidän tulee tehdä päätös, mihin suuntaan me tätä kaupunkiamme haluamme viedä.

Kaupunkimme päätöksenteon uusi motto voisi olla ”Jos teemme sen ajoissa, olemme myöhässä.” Ajatellaan jatkossa niin, että olemme aina askeleen edellä muita.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi