Näkökulma Heikki Helve: Varkauden lukio maakunnan kolmanneksi halutuin yhdessä Kuopion taidelukio Lumitin ja Kallaveden lukion kanssa

Heikki Helve

Elämme toukokuuta 2021. Takana on reilu vuosi poikkeuksellista aikaa koronapandemian pyörteissä. Koronan vaikutukset ovat ulottuneet syvälle toimintatapoihimme ja kaikkeen arjen toimintoihimme. Kokemastamme on syytä oppia sen hyvät uudistavat puolet.

Savon koulutuskuntayhtymässä ja sen Varkauden kampukselle lukuvuosi 2020–2021 sekä ammatillisen että Varkauden lukion koulutuksen osalta oli onnistunut ja koulutukset on pystytty toteuttamaan pieniä poikkeamia lukuun ottamatta lähiopetuksena.

Vaikka verkko-opetus ja valmiudet sen kautta tapahtuvaan oppimiseen paranivatkin nopeasti keväästä 2020 alkaen on lähiopetus yhä se tärkein opetusmuotomme. Erityisesti ammatillisten aineiden kädentaitojen opettamisessa se on tiettyyn rajaan saakka välttämätöntä.

Varkaudessa koronatilanne on pysynyt hyvin hallinnassa. Olemme voineet järjestää koulutusta turvallisuudesta huolehtien lähiopetuksena ja rinnalla olemme vahvistaneet verkko-opetuksen osaamista ja määrää.

Yhdistettynä uuden kampuksen lähiopetus ja lisääntynyt verkko-opetuksen hyödyntäminen olemme jatkossa yhä vahvempia tarjoamaan monimuotoisesti monipuolista koulutusta Varkauden alueella.

Koulutustarjontamme on laajaa. Varkauden lukion ja Savon ammattiopiston kautta tarjoamme Varkaudessa laajat mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen. Painopisteemme on alueen työelämän tarpeissa. Keskustelussa koulutuspaikoista ja yhteishaun aloituspaikoista voi hetkin hämärtyä kokonaistarjonta ja nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen toimintamalli.

Varkauden lukio maakunnan kolmanneksi halutuin .

Yhteishakua lukumäärältään merkittävämpi hakeutumiskanava koulutukseen on nykyisin jatkuva haku, joskin yhteishaku on peruskoulun päättäville se tärkein kanava kohti unelmien ammattia ja oman tulevaisuuden rakentamista.

Yhteishaussa Varkaudessa oli haettavana yhteensä 347 aloituspaikkaa. Varkauden lukioon oli 89 ensisijaista hakijaa, joka on eniten sitten vuoden 2017. Aloituspaikkoja oli tarjolla 96.

Savon ammattiopiston Varkauden kampukselle ensisijaisia hakijoita oli 162 tarjolla olleeseen 22 koulutusohjelmaan, mikä on enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena. Aloituspaikkoja oli tarjolla 251.

Savon ammattiopisto oli Pohjois-Savon vetovoimaisin ammatillisen koulutuksen järjestäjä ja Varkauden lukio maakunnan kolmanneksi halutuin yhdessä Kuopion taidelukio Lumitin ja Kallaveden lukion kanssa.

Koko maakunnasta Savon koulutuskuntayhtymään eli Savon ammattiopistoon ja Varkauden lukioon hakeutui 45 prosettia yhteishakuun osallistuneista ikäluokasta.

Uusi kampus, uudistuneet oppimisympäristöt ja monipuoliset koulutusmahdollisuudet ovat lisänneet Varkauden vetovoimaa. Kaikkea ei kuitenkaan voida yhteishaun yhteydessä aloituspaikkoina tarjota.

Nytkin aloituspaikkoja on tarjolla huomattava enemmän kuin yhteishaussa on hakijoita. Joudumme tekemään valintoja kuten kaikkialla muuallakin koulutus- ja työelämässä.

Keskustelua on herättänyt muun muassa ravintola- ja catering alan perustutkinnon suorittamisen mahdollistaminen Varkaudessa. Kyseistä koulutusta kuitenkin toteutetaan parhaillaan Varkaudessa, jossa sitä voi opiskella jatkuvan haun ryhmässä.

Lisäksi oppisopimuskoulutuksella sitä voidaan järjestää työelämän tarpeisiin räätälöityinä koulutuksina. Näin voidaan toimia muillakin aloilla aina kun alueen työelämä sitä tarvitsee.

Korona-ajan pärjäsimme hyvin. Pidetään nyt huolta siitä, ettei sille anneta mahdollisuutta levitä uudestaan. Nyt onkin hyvä aika katsoa uudistuneena tulevaisuuteen. Savon koulutuskuntayhtymänä haluamme haastaa Varkauden aluetta edelleen vahvistamaan osaamistaan lisäämällä yrityskoulutuksia, avaamalla rekrykoulutuksia ja lisäämällä uuden ja olemassa olevan henkilöstön kouluttamista oppisopimuksilla.

Koko Savon ammattiopiston 110 eri tutkintoa ovat alueen käytettävissä kun tarvetta niiden hyödyntämiseen ilmenee. Tärkeää on muistaa myös muu kehittäminen, jossa haluamme olla, kuten kestävän kehityksen ja kiertotalouden vahvistamisesta olipa kyseessä yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin toimijoista.

Kommentoi