Pääkirjoitus 5.5.2021: Könönpellon koulusta mallia muille: Kannustus, myönteinen palaute ja avoin keskusteluilmapiiri ovat ehdottomasti hyvän työyhteisön tunnusmerkkejä

Könönpellon koulun henkilökunta ja oppilaat, entiset ja nykyiset, saavat olla polleana. Liekö Varkaudessa mikään koulu saanut aiemmin niin hienoa valtakunnallista tunnustusta kuin Könönpellon koulu sai? Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n valitsi Könönpellon koulun koko maan vuoden kouluksi 2021.

Valintaperusteluissa varkautelaiskoulua pidetään erinomaisena esimerkkinä oppilaitoksesta, jossa viihtyvät sekä oppilaat että henkilöstö hyvän ilmapiirin, yhteisöllisyyden ja osallistavan toimintatavan ansiosta (WL 4.5.).

Könönpellon koulu on ollut vuodesta 2012 kehittämässä Pro-koulun mallia yhteistyössä Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen kanssa. Könönpellon koulussa kiinnitetään paljon huomiota siihen, että asioita lähestytään myönteisesti ja hyvää käytöstä tuetaan. Koulussa ohjataan oppilaita myönteisellä palautteella ja huonoon käytökseen puututaan yhdessä sovituilla tavoilla. Työhyvinvointikyselyissä kiitosta on saanut henkilökunnalta avoin ja keskusteleva ilmapiiri. Malli kuulostaa sellaiselta, jonka mukaan olisi hyvä toimia ihan missä tahansa työpaikalla: kannustus, myönteinen palaute ja avoin keskusteluilmapiiri ovat ehdottomasti hyvän työyhteisön tunnusmerkkejä.

Valtakunnalliset tunnustukset ovat aina mannaa koko kunnalle, tässä tapauksessa Varkaudelle. On hyvä, että sivistystoimen sisällä eri koulut voivat kehittää työtään ja tapojaan toimia eikä kaikkia yksiköitä yritetä sulloa samaan muottiin. Könönpellon koulun kohdalla tämä linja tuottaa hyvää tulosta.

Erityisen hienoa on, jos niitä saavat koulut ja opetus, sillä lapsiperheitä kunnat tarvitsevat. Toimiva ja tasokas varhaiskasvatus ja peruskoulu ovat loistava käyntikortti.

Kommentoi