Pääkirjoitus 1.5.2021: Koronan takaa näkyy valoa: elämä voi näyttää syksyllä toiselta kuin se on näyttänyt yli vuoden ajan

Kuvituskuva Arkisto

Vaikka koronavirus on todennäköisesti kanssamme vielä pitkään, lähestymme kuitenkin pienin askelin raskaan poikkeusajan jälkeistä aikaa. Keski-Savossa on kerrottu uusista tartunnoista myös lähiaikoina mutta kyse on ollut yksittäisistä tartunnoista, joissa altistumiset on saatu kartoitettua nopeasti.

Myönteinen kehitys heijastuu Itä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen helpottaa koronarajoituksia. Ensi viikon maanantaista lähtien sallittuja ovat enintään 50 henkilön kokoontumiset Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiireissä Itä-Savon alue joutuu odottelemaan pari viikkoa pidempään.

Vaikka tavalliseen arkeen on vielä matkaa, rajoitusten helpottaminen auttaa monessa. Erilaisten pienimuotoisten kesätapahtumien ja -juhlien järjestäminen tulee mahdolliseksi. Tapahtumassa kokoontumisrajan voi jopa ylittää, jos tiloissa tai alueella voi rajata yleisöä eri alueille.

Tämä on loistava uutinen vaikkapa Joroisten Musiikkipäiville, Heinäveden Musiikkipäiville, Finntriathlonille ja vaikkapa kesäteattereille. Korona vaatii yhä erityisjärjestelyjä ja ehdotonta tarkkuutta mutta se ei ole enää täydellinen este.

Rajoitusten lievennys on varmasti mieluinen asia myös kuntavaalien ehdokkaille. Ehdokkaat pääsevät kuin pääsevätkin tapaamaan kansalaisia myös kasvokkain.

Koronatartuntojen määrä on laskenut tasaisesti valtakunnallisesti, ja myönteistä kehitystä auttaa rokotusten eteneminen. Varkaudessa ja Joroisissa voi varata rokotusaikoja jo yli 50-vuotiaille, ja iso osa molempien kuntien aikuisväestöstä on saanut ensimmäisen rokotteen. Jos maltti ja turvaohjeet pysyvät vielä kaikkien mielessä ja rokotukset etenevät tätä tahtia, elämä näyttää syksyllä toiselta kuin se on näyttänyt yli vuoden ajan.

Kommentoi