Mielipide Kaisa Hartikainen-Herranen: Metrin tapit hiekkalaatikolla: jouhevan päätöksenteon tulee tarvittaessa kyetä ylittämään puoluerajat

Varkauden valtuuston etäkokoustaminen hyväksyttiin vuoden harkinnan ja useamman etäkokouksen jälkeen. Tiina Laine

Kaisa Hartikainen-Herranen

Kun perheemme kuopus aikoinaan mitattiin neuvolassa tasan sadan senttimetrin pituiseksi, sai hän silloiseksi hellittelynimekseen “metrin tappi”. Ystävän kanssa taannoin käymäni keskustelu sivusi sekin noiden nasevien leikki-ikäisten touhuja.

Puheenaiheen myötä ajauduimme kuvainnollisesti myös poliittiselle hiekkalaatikolla, jossa politiikan pienet piirit, kapeakatseisuus sekä puolueideologia saavat aikaan eripuran lapioiden ja ämpärien oikeista väreistä sekä tietenkin itse hiekkakakuista.

Vuosi sitten tein hallintosäännön uudistuksen yhteydessä kaupunginvaltuustossa esityksen, että hallintosääntöön lisätään valtuustolle mahdollisuus kokoontua paikkariippumattomasti etäyhteydellä. Perustelin esitystäni muun muassa sillä, että päätöksenteon toimivuuden tulee säilyä poikkeus- ja kriisitilanteista huolimatta.

Äänestyksen tuloksen selvittyä en voinut kuin ihmetellä, sillä esitykseni hylkäys näyttäytyi lähinnä demarien ryhmäkurilliselta päätökseltä.

Nyt korona-kriisin edelleen vallitessa ja kuntia koskevan lakimuutoksen myötä olimme viime maanantaina kaupunginvaltuustossa tilanteessa, jossa jouduimme uudelleen käsittelemään valtuuston mahdollisuutta kokoontua etäyhteyksiä hyödyntäen. Tällä kertaa asia hyväksyttiin yksimielisesti.

Eli vuoden se vaati ja samalla myös turhia ylimääräisiä äänestyksiä ja työvaiheita sekä lopulta pakon lakimuutoksen siivittämänä. Siis sama esitys kuin vuosi sitten, mutta täysin eri lopputulos.

Itselleni ei kuluneen vuoden aikana selvinnyt, miksi etätyöskentelyä ei olisi voinut jo vuotta aiemmin lisätä joustavan päätöksenteon työkalupakkiin.

Ymmärrän ystäväni turhautumisen politiikan laatikkoleikkeihin ja sen, että hiekkalaatikoiden oikeat “metrin tapit” tuntuvat joskus olevan toimissaan poliitikkoja tomerampia.

Lasten hiekkalaatikolla kakkujen valmistaminen vaikuttaa suoraviivaiselta. Hiekat laitetaan muottiin, tiivistellään, kaadetaan ämpäri ylösalaisin, koputellaan lorusanojen kera ja valmista tuli. Myös kuntapolitiikassa pitää unohtaa turha vatulointi eikä hyvien esitysten tule jumiutua puoluebyrokraattisiin valumuotteihin.

Jouhevan päätöksenteon tulee tarvittaessa kyetä ylittämään puoluerajat. Puheista käytäntöön jalkautuvalla yhteistyöllä voimme vahvistaa kuntalaisten uskoa varsinaisiin asioihin keskittyvään päätöksentekoon.

kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi