Pääkirjoitus 28.4.2021: Säästäminen kunnissa on aina vaikeaa mutta varsin vaikeaksi se menee, kun kyse on sosiaali- ja terveyspalveluista ja tunnetta on mukana erityisesti

Joroisten kunnanvaltuuston päätöksellä terveyskeskuksen piskuinen vuodeosasto sai jälleen jatkoaikaa (WL 27.4.). Valtuustossa kyllä huomautettiin, ettei kyse oikeasti ole vuodeosastosta vaan pikemminkin hoivaosastosta, sillä Joroisissa ei ole ympärivuorokautista lääkäripäivystystä. Jos lääkäriä ilta- tai yöaikaan tarvitaan, sellainen löytyy Varkaudesta. Joku valtuutetuista kutsui osastoa Suomen pienimmäksi ja kalleimmaksi. Tiedä häntä eikä se oikeastaan ole oleellista.

Oleellisempaa on, miten vaikeaa tämänkaltaisia säästöpäätöksiä on tehdä paikallisesti – ja varsinkin muutamaa viikkoa ennen kuntavaaleja. Säästäminen kunnissa on aina vaikeaa mutta varsin vaikeaksi se menee, kun kyse on sosiaali- ja terveyspalveluista ja tunnetta on mukana erityisesti. On helpompaa jättää ikävä asia Pohjois-Savon maakunnan hyvinvointialeen päätettäväksi, jos sellainen syntyy vuonna 2023. Posoten suunnitelmissa ei ole vuodeosastohoitoa Joroisissa.

Kymmenpaikkaisen osaston ylläpito maksaa kunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Jos toiminta olisi päätetty ajaa alas, kunta olisi säästänyt arviolta 300 000 euroa, vaikka se olisi vahvistanut kotisairaalaa kahdella uudella hoitajalla, ostanut kolme uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa paikallisilta toimijoilta ja viisi vuodeosastopaikkaa Varkaudesta.

Kotisairaalatoiminta on sitä, jonka kehittämiseen kuntia ajetaan vahvasti aina sosiaali- ja terveysministeriötä myöten. Jos laitoshoito ei ole potilaalle syystä tai toisesta pakollista, toipuminen kotona on niin tutkimusten kuin kokemustenkin perusteella nopeampaa. Kotisairaalatoimintaa on kehitetty Varkaudessa. Kehitystyö on saatu alkuun myös Joroisissa mutta lisäresursseja sinne ei ole kunnan taloudellisessa tilanteessa odotettavissa.

Kommentoi