Mielipide Riitta-Leena Heinonen: Varkaudessa oli vuoden alussa sotiemme veteraaneja oli elossa 23, puolisojäseniä toki vielä huomattava määrä

Kansallista veteraanipäivää vietetään tänään. Kuva on Pirtinniemen sankarihautausmaalta vvuonna 2019. Merja Turunen

Riitta-Leena Heinonen

Kuluvana vuonna 36. kansallisen veteraanipäivän, tiistai 27.4., teemana ovat yllä mainitut sanat.

Korona-pandemian johdosta Varkaudessakaan ei vietetä tätä päivää jo perinteeksi muodostunein tavoin. Seppeleet kyllä lasketaan ilman yleisöä sankarivainajia kunnioittaen sekä Pirttivirran sankarihautausmaalla että Kangaslammin kirkollakin.

Tämän vuoden alussa kotikaupungissamme sotiemme veteraaneja oli elossa 23, puolisojäseniä toki vielä huomattava määrä. Sotainvalidien osasto purkautui sääntöjensä mukaan maaliskuun viimeinen päivä. Sotaveteraani- ja Rintamaveteraaniosastot jatkavat yhä toimintaansa.

Tässä taitekohdassa lienee paikallaan pieni katsaus siitä tiiviistä, valtakunnallisestikin koko lailla ainutlaatuisesta yhteistyöstä, jota nämä kolme järjestöä ovat harjoittaneet yli 15 vuoden ajan.

Jo aiempina vuosina oli pidetty yhteisiä neuvonpitoja ainakin kerran vuodessa, mutta säännöllinen yhteistyö alkoi lokakuussa vuonna 2005 sotainvalidien puheenjohtaja Reino Eskelisen aloitteesta. Hän on toiminut alusta asti kokousten puheenjohtajana.

Vuosina 2005–2017 kokouksiin osallistuivat veteraanijärjestöjen puheenjohtajat, sihteerit olivat paikalla helmikuun kokouksissa. Vuodesta 2018 tulivat sihteerit vakinaisesti mukaan, jolloin puheenjohtajakokous-nimi vaihtui Varkauden veteraanijärjestöjen yhteistyöelimeksi.

Varkaudessa oli vuoden alussa sotiemme veteraaneja oli 23.

Kokouksia on pidetty kaikkiaan 65, keskimäärin neljä kokousta vuosittain. Pöytäkirjoihin on kertynyt pykäliä reilut tuhat.

Vilkas virkistystoiminta on ollut käytännössä yhteistä. On tehty retkiä, käyty teatterissa ja konserteissa, vietetty yhteisiä juhlia ja leiripäiviä.

Yhdessä järjestäen toiminta on ollut taloudellista. Kokouksissa on käsitelty kaikkia veteraaneja koskevia edunvalvontaan liittyviä asioita, on myös tehty aloitteita sekä kaupungille että seurakunnalle. Kaksi viimeksi mainittua tahoa ovat olleet tärkeitä yhteistyökumppaneita ja tukijoita.

Molemmat ansaitsevat lämpimän kiitoksen jo kuluneista vuosista.

Yhteistyö jatkuu siten, että veteraanijärjestöjen yhteistyöelimen puheenjohtajana toimii sotaveteraanien puheenjohtaja Matti Jaatinen.

Sotaveteraaniosasto vastaa myös perinnehuoneen ja sinne kootun esineistön kunnossapidosta sekä arkistosta.

Toivotan osastojen toimihenkilöiden ja omasta puolestani kaikille oikein hyvää kansallista veteraanipäivää ja voimia antavaa kevään jatkoa.

yhteistyöelimen sihteeri 2005–2021(31.3. asti)

Kommentoi